profil

Właściwości chemiczne

poleca 70% 60 głosów

Estry ulegają hydrolizie, która zachodzi zarówno w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym.

Hydroliza estrów

Hydroliza w środowisku kwaśnym jest procesem odwracalnym.

Hydroliza w środowisku kwaśnym

Hydroliza w środowisku zasadowym jest praktycznie nieodwracalna.

Estry ulegają reakcji alkoholizy (transestryfikacji) oraz amonolizy, np.:

Alkoholiza, czyli reakcja estru z alkoholem prowadząca do otrzymania nowego estru i alkoholu, jest reakcją odwracalną zarówno w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym.

Alkoholiza

Amonoliza, czyli reakcja estru z amoniakiem, prowadzi do otrzymania amidu i alkoholu.

Amonoliza

W odpowiednich warunkach możliwa jest redukcja estru, co przedstawiono na ogólnym schemacie:

Redukcja estru

Estry mogą pochodzić również od kwasów nieorganicznych, np. kwasu siarkowego(VI), kwasu azotowego(V) i kwasu fosforowego(V), np.:

Estry z kwasów nieorganicznych

Istnieją cykliczne estry, które otrzymać można w trakcie wewnątrzcząsteczkowej estryfikacji γ- lub δ-hydroksykwasów (laktony) oraz w procesie kondensacji dwóch cząsteczek α-hydroksykwasu (laktydy), np.:

Estry cykliczne

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta