profil

obserwujący0
obserwuje0
liczba punktów
250
rozwiązanych / najlepszych
0 / 0
prac i notatek
0
poleca85%

Leszcz - abramis brama

Spis treści: Wstęp teoretyczny Systematyka zoologiczna leszcza Rozsiedlenie leszcza Warunki środowiska Budowa ciała i cechy zewnętrzne Płodność Rozwój Wartości odżywcze Jakość produktów rybnych Wstęp teoretyczny Leszcz jest gatunkiem pospolicie...

poleca85%

Merchandisingowe działania w "moim" sklepie

Sklep znajduje się przy skrzyżowaniu ruchliwych ulicy wiec wjazd na parking był troszkę utrudniony, ale z miejscem do zaparkowania nie było problemów. W środku spory ruch i trochę ciasno. Brak koszyków dla kupującego małe ilości produktów. Wchodząc do sklepu widzimy...

poleca85%

Różnice w budowie ściany komórkowej bakterii Gram- i Gram +

Gram dodatnie -Mureina stanowi 30-70% masy suchej ściany komórkowej -Jest jej ok. 40 warstw, które przyrastają z wiekiem bakterii. -Rurki z kwasów tejchojowych i lipotejchojowe -Kowalencyjne mostki między warstwami -Barwią się na fiolet w barwniku Gramma, wnika...

poleca85%

Pożyteczna i szkodliwa rola drożdży w technologii żywności.

Pożyteczna rola drożdży. Drożdże wykorzystywane są w przemysłach: winiarskim do fermentacji moszczów owocowych i miodowych; drożdże winiarskie nie tylko wytwarzają alkohol, ale także produkują różne metabolity nadające winom specyficzny smak i aromat.;...

poleca90%

Mandarynki – citrus nobilis andr. (citrus reticulata bl.)

Spis treści Charakterystyka roślin cytrusowych Systematyka Mandarynka – pochodzenie Budowa Uprawa Podział mandarynek Przechowywanie Piśmiennictwo Charakterystyka roślin cytrusowych Rośliny z rodzaju Citrus należą do rodziny rutowatych (Rutaceae) są to...

poleca86%

Charakterystyka systematyczna, morfologiczna i fizjologiczna pleśni.

Pleśnie są organizmami wielokomórkowymi, cudzożywnymi – nie mają zdolności do syntezy chlorofilu. Należą do królestwa Mycota (Fungi). Prawie wszystkie są tlenowcami. Rozwijają się w środowisku kwaśnym przy pH 1,5 – 8,5 i temperaturze 25-32ºC. Mają zdolność do...

poleca85%

Pożyteczna i szkodliwa rola pleśni w technologii żywności i przechowalnictwie.

Pleśnie są wybitnymi tlenowcami bardzo odpornymi na niskie pH. Jednym ze sposobów zapobiegania ich rozwojowi w produktach spożywczych jest stworzenie warunków beztlenowych. Pleśnie z rodzaju Mucor i Rhizopus wywołują psucie się żywności przechowywanej, przede...

poleca89%

Probiotyki – właściwości, działanie.

Probiotyki to preparaty zawierające żywe organizmy i ich produkty, lub tylko produkty ich metabolizmu. Stosowane jako dodatki do żywności i pasz. Wpływają korzystnie na organizm gospodarza. Najbardziej znane mikroorganizmy używane do produkcji zdrowej żywności to...

poleca85%

Cechy charakterystyczne organizmów należących do prokariota.

Bez jądrowe, małe komórki (1-5μm), brak mitochondriów, chloroplastów, i innych organelli oddzielonych błoną cytoplazmatyczną. DNA nie jest otoczone błoną. Jest bezpośrednio cytoplazmie. Ma dużo rybosomów o stałej sedymentacji 70s. W błonie tworzą się...

poleca86%

Zatrucia pokarmowe wywołane przez pleśnie.

Mykotoksyny są produktami przemiany materii grzybów. Są toksyczne dla człowieka, zwierząt i roślin. Pojęcie mykotoksyn używane przeważnie w stosunku do toksycznych produktów przemiany materii pleśni. Mykotoksyny występują we wszystkich artykułach żywnościowych i...

poleca91%

Funkcjonalna rola białek

1.Przemiany białek pod wpływem ogrzewania Ogrzewanie do odpowiednio wysokiej temperatury powoduje cieplną denaturację białek oraz zwiększa szybkość biochemicznych i chemicznych reakcji pozostałych składników żywności Wskutek gotowania, pasteryzacji, sterylizacji,...

poleca86%

Wizerunek Żydów polskich w wybranych utworach I. B. Singera.

Isaac Beshavis Singer przyszedł na świat w rodzinie pobożnego rabina. Urodził się w 1904 roku w Leoncinie gdzie jego ojciec sprawował ten urząd. Rodzina następnie przeprowadziła się do Radzymina skąd w 1908 roku przeprowadziła się do Warszawy na ulice Krochmalną...

poleca87%

Reakcje sacharydów prostych – reakcje zachodzące na grupie karbonylowej i anomerycznym atomie węgla

Mutarotacja Aldozy w formie pierścieniowej w przeciwieństwie do form łańcuchowych mają centrum chiralne przy C1 Omawiane formy izomeryczne nazywane są anomerami Wzajemne przekształcanie się anomerów jednych w drugie określa się jako mutarotację Mutarotacja –...

poleca90%

Stosowane w Polsce naturalne sacharydowe środki słodzące

- D-Glukoza Ze względu na szybkie wchłanianie jest źródłem energii dla chorych Jest popularnym środkiem słodzącym do piwa, napojów orzeźwiających i czekolady Do jej metabolizmu potrzebna jest insulina, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków - D-Fruktoza...

poleca88%

Historia mikrobiologii

1.)Pierwsze hipotezy a.Varro Marcus Terentius (116-126 p.n.e.) b.Columella Lucius Iunius Moderatus (ur. 30. r. n.e.) 2.)Okres “przedpasteurowski” – do 1854r. a.Girolamo Fracastoro (1483-1553) b.Antoni van Leeuwenhook (1632-1723) c.Robert Hook (1665) d.Pierre...

poleca85%

Zmysł Smaku

– pobudzenie przez bezpośredni kontakt receptorów z substancjami smakowymi (substancje nielotne rozpuszczalne w wodzie o stężeniu molekularnym 50 – 20000) W jamie ustnej znajdują się specjalne brodawki, w których są kubki smakowe, będące skupiskami komórek...

poleca85%

Transport przez błony - charakterystyka

- Dyfuzja- przemieszanie się substancji z wyższej do niższej koncentracji; dot. Substancji w stanie gazowym; prowadzi do wyrównania koncentracji (w roztworach- stężeń cząsteczek); przyczyną jest chaotyczny, termiczny ruch cząsteczek. - Transport bierny-...

poleca85%

Grzyby - Fungi Mycota - budowa i charakterystyka

Budowa komórkowa grzybów -ściana komórkowa -lizosomy (duża zawartość enzymów) -błona komórkowa -mitochondrium -jądro -cytoplazma Komórki grzybów są zebrane w strzępki (Hyphe) jedno- lub wielokomórkowe. Skład chemiczny grzybów >do 5% białek...

poleca85%

Autoradiografia - zasada działania i zastosowanie

Autoradiografia stanowi metodę wykrywania izotopów promieniotwórczych przy użyciu emulsji fotograficznej. Pod wpływem promieniowania jonizującego przenikającego ze znakowanego materiału biologicznego do emulsji powstaje w niej utajony, który po zastosowaniu procedury...

poleca86%

Błonnik pokarmowy - źródła, frakcje i funkcje

Błonnik Włókno, kompleks wielu różnych skład. org. wchodzących w skład błon komórkowych i tk. podporowej roślinnej. Obejmuje tę część pożywienia roślinnego, która jest oporna na działanie enzymów przew. pokarm. człowieka. Zasada oznaczania: usuwanie z produktu...

poleca87%

Witamina D - źródła, funkcje, metody oznaczania, skutki niedobor i nadmiaru

Witamina D Związki chemiczne z grupy steroidów wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Związane są z homeostazą wapniowo – fosforanową organizmu oraz metabolizmem tkanki kostnej. cholekalcyferol (D3) – synteza skórna pod wpływem światła słonecznego lub z pożywienia...

poleca85%

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

Funkcje: Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek Środowisko procesów życiowych Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca, F, I, Fe i innych...