profil

Białka

poleca 85% 165 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Białka to związki wysokocząsteczkowe zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi tworzącymi się między grupą karboksylową jednego aminokwasu i grupą aminową kolejnego aminokwasu. Pierwiastkami budującymi aminokwasy są węgiel tlen wodór azot i niekiedy siarka.
Równowaga azotowa to zestawienie ilości azotu pobranego w pożywieniu z ilością azotu wydalonego.
Rodzaje bilansu azotowego
bilans zerowy jest wtedy gdy ilość azotu wprowadzonego i wydalonego jest jednakowa
bilans ujemny może wystąpić wówczas gdy ilość białka w pożywieniu jest ograniczona. Ilość azotu wydalonego jest wówczas większa niż pobranego. Nadwyżka wydalonego azotu powstaje z rozkładu białka ustrojowego bilans dodatni jest wtedy gdy ilość azotu pobranego w pożywieniu jest większa niż ilość azotu wydalonego. Polega to na zatrzymaniu przez organizm większych ilości białka do budowy nowych tkanek.
wartość odżywczą
składniki niezbędne muszą być dostarczone z pożywieniem gdyż organizm ludzki nie może ich sam syntetyzować;
składniki nieniezbędne nie muszą być dostarczane z pożywieniem gdyż mogą być zastąpione przez inne składniki
Składniki odżywcze to substancje wchodzące w skład żywności które po zaabsorbowaniu przez organizm wytwarzają energię powodują wzrost i odbudowę tkanek lub regulują przemiany zachodzące w organizmie.
Podział składników odżywczych
na skład chemiczny białka; tłuszczowce; węglowodany; składniki mineralne; witaminy
na pełnione w organizmie funkcje
składniki budulcowe są źródłem materiału budulcowego używanego do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek i tkanek(białka sole mineralne);
składniki energetyczne są źródłem energii niezbędnej do utrzymania podstawowych procesów życiowych(cukrowce tłuszczowce białka);
składniki regulujące regulują wiele procesów życiowych w organizmie(białka składniki mineralne witaminy).

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta