profil

Trawienie białek, tłuszczy, skrobi

Ostatnia aktualizacja: 2022-09-19
poleca 84% 3054 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

PRZYSTOSOWANIA


Jama ustna:
- pobiera pokarm
- rozdrabnia pokarm
- nawilżeniu przez ślinę
- uformowaniu w kęsy
- prezesowaniu kęsów do tyłu

Gruczoły żołądka
- wydzielają śluz
- sok żołądkowy,
- trawienie białek
- trawienie cukrów

W jelicie cienkim
- trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek.
- fałdy okrężne
- kosmki jelitowe.

W jelicie grubym
- zach. wchł. H2O jon. wit ,
- a nast. formowanie kału.

FUNKCJE


Wątroba
- chroni org. przed gwałt.
zmianami cukru we krwi,
- wytwarza mocznik,
- rozkłada trucizny
- alkohol i leki
- nadwyżki aminokwasów

Trzustka
- wydziela insulinę,
- sok trzustkowy, który rozkłada białka
- wyspy trzustkowe

TRAWIENIE


Trawienie skrobi amylazy- enzymy glikolityczne rozkłada wiązania w cukrach złożonych. Amylaza ślinowa i trzustkowa odczepiają od cząsteczki wielocukru dwucukrowe cząsteczki maltozy. Produkt koń. trawienia- glukoza wchłaniana jest do naczyń krwionośnych kosmyków jelitowych stamtąd wędruje żyłą wrotną do wątroby i dalej jest rozprowadzana po całym ciele. Nadwyżka glukozy w wątrobie może być wykorzystywana do syntezy glikogenu. Gdy nadwyżka jest duża glukoza w wątrobie przekszt. jest w glicerol, kwasy tłuszcz., które są wydz. do krwi. Z krwią trafiają one do komórek tkanki tłuszczowej i ulegają zamianie na tłuszcze zapasowe.

Trawienie białek zaczyna się w żołądku gdzie komórki gruczołowe wydzielają nieczynny enzym- pepsynogen. Razem z kwasem sol. Pepsynogen przekształca się w pepsynę. Pepsyna rozkłada białka na krótsze łańcuchy polipeptydowi. W jelicie cienkim działają trypsyna i chymotrypsyna, które rozkładają cząsteczki polipeptydów i dipeptydów. Oba enzymy wytwarzane są przez trzustkę i do dwunastnicy dostają się w post. nieczynnej. Tripeptydy i dipeptydy rozkładane są przez peptydazy ściany jelita cienkiego do aminokwasów. Aminokwasy są wchłaniane do krwi i żyłą wrotną dost. się do wątroby. Stamtąd część aminokwasów dalej wędruje z krwią do kom. ciała. W kom. wątroby nadwyżka aminokwasów pozbawiona jest reszt aminowych. Powstaje amoniak, który jest przetworzony przez kom. wątr. na mocznik i odtransportowany do nerek. Ketokwasy są przekształc. W cukry albo inne aminokwasy gdzie mogą być zużyte na tłuszcze zapasowe.

Trawienie tłuszczy w jamie ustnej i żołądku lipidy nie są trawione, w jelicie cienkim powstaje mieszanina glicerolu i kwas. tłuszczowych . Tworzą one z solami żółciowymi kompleksy – micelami. Dzięki temu łatwo przenikają do komórek nabł. kosmków jelita cienkiego. Tam następuje resynteza tłuszczów obojętnych. Ich cząteczki są opakowane białkami zwane chylomikrony wydzielane są do naczyń limfatycznych. Niewielka część produktów trawienia lipidów np. krótkołańcuchowe kwasy tłuszcz. Z masła dostają się bezpośrednio do krwi. Transportowane są naczyniami limfatycznymi kompleksy białkowo-lipidowe mogą dostać się później do naczyń krwionośnych i ulec dalszemu rozprowadzeniu.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Komentarze (1) Brak komentarzy

Człowieku życie mi ratujesz :)

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 2 minuty