profil

/

Zadania Prace

Trawienie tłuszczy, białek, kwasów nukleinowych i cukrów

drukuj
satysfakcja 85 % 278 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

TRAWIENIE TŁUSZCZY


W pierwszym etapie trawienia tłuszczy (w DWUNASTNICY) krople tłuszczu są emulgowane. Oznacza to, że zmniejsza się ich napięcie powierzchniowe, co później ułatwia dostęp enzymów trawiących tłuszcze (LIPAZY). Dzieje się tak dzięki żółci produkowanej przez wątrobę. Żółć zmniejsza napięcie powierzchniowe kropli tłuszczu.


Przez trzustkę wydzielane są enzymy LIPOLITYCZNE – lipazy (trzustkowe), które są aktywne w środowisku zasadowym. Dzięki nich zostaje rozszczepione wiązanie estrowe w tłuszczach.


Strawione tłuszcze są wchłaniane w jelitach przez kosmki jelitowe do naczyń limfatycznych (niewielkie ilości kwasów tłuszczowych do naczyń krwionośnych).




TRWIENIE KWASÓW NUKLEINOWYCH


Są trawione w środowisku zasadowym w dwunastnicy przez nukleazy wydzielane przez trzustkę i jelito.




TRAWIENIE BIAŁEK


Zaczyna się w żołądku. Gruczoły żołądka (komórki główne gruczołów żołądkowych właściwych) produkują PEPSYNOGEN. Jest to proenzym proteolityczny. Uaktywnia się w kwaśnym środowisku żołądka i zmienia się w czynna PEPSYNĘ. Jest ona endopepsydazą. Endopeptydaza to enzym proteolityczny który działa na środkowe wiązania w łańcuchu polipeptydowym (łańcuchu aminokwasów). Rozcina on wiązania peptydowe białek i wyższych polipeptydów na niższe polipeptydy.


Po części strawione białka dostają się z żołądka do dwunastnicy. Trzustka wydziela do dwunastnicy proenzymy proteolityczne: 1)trypsynogen i chymotrypsynogen (aktywowane w trypsynę i chymotrypsynę) oraz 2)proaminopeptydazy i prokarboksypepetydazy (>aminopeptydazy i karboksypeptydazy).


2- egzopeptydazy, są to enzymy, które rozczepiają końcowe wiązania peptydowe. Mogą one rozcinać wiązania peptydowe od strony końca karboksylowego albo aminowego stąd nazwy.


Gruczoły jelitowe wydzielają tylko proaminopeptydazy.


Kiedy białka zostaną już rozłożone na aminokwasy, są wchłaniane w jelicie przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych.


W żołądku wydzielana jest także RENINA (podpuszczka/ chymozyna). Jest to enzym występujący u młodych ssaków, który powoduje ścinanie rozpuszczonego białka mleka i jego trawienie.




TRAWIENIE CUKRÓW


Są trawione przez enzymy amylolityczne, które tną wiązanie O-glikozydowe w cukrach.


Zaczyna się już w jamie ustnej. Działa tam AMYLAZA ŚLINOWA, która rozkłada skrobie i glikogen poprzez dekstryny do maltozy. W żołądku nie są trawione, ponieważ enzymy amylolityczne są aktywne tylko w środowisku obojętnym lub lekko zasadowym, a w żołądku jest środowisko kwaśne.


Dopiero w dwunastnicy następuje kolejny etap trawienia. Przez trzustkę wydzielana jest amylaza trzustkowa, a przez jelito – AMYLAZA JELITOWA, maltaza, sacharaza i laktaza. Amylaza jelitowa i trzustkowa działają podobnie jak amylaza ślinowa - rozkład skrobi i glikogenu na maltozę.


maltaza rozkłada maltozę na 2 cząsteczki glukozy,


sacharaza sacharozę na glukozę i fruktozę,


a laktaza laktozę na glukozę i galaktozę.


Cukry w takiej prostej postaci są wchłaniane w dwunastnicy i jelicie czczym przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych.


Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (13) Brak komentarzy
21.2.2011 (17:50)

praca nie jest dokładna.

12.1.2010 (21:08)

nareszcie to o co mi chodziło :) dziękuje bardzo :*

12.6.2008 (17:32)

dzięki Bogu,że ludzie stworzyli taki portal! Z książki uczyłem się już 4 razy i dalej nic nie rozumiem, a tutaj nareszcie napisał to ktoś po polsku ;)

27.7.2006 (14:26)

Byłoby dobrze aby panowie lekarze zajmujący się dietą oraz chorobami układu pokarmowego przeglądali częściej tego typu prace.
Najbardziej przyjaznym pokarmem dla układu tarawiennego jest tłuszcz zawierający wiecej niż 13
atomów węgł (masło ,słonina boczek).

27.7.2006 (14:25)

są pewne niedociągnięcia i niejasności....



Zadania z Biologii
milciaaa1230 rozwiązanych zadań
Biologia 50 pkt Dzisiaj 13:39

1) Wyjaśnij dlaczego tkanka nabłonkowa ma duży potencjał regeneracyjny. 2) W przypadku stwardnienia rozsianego- ciężkiej, autoimmunologicznej...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 38 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

milciaaa1230 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt Dzisiaj 13:28

1) Wyjaśnij dlaczego tkanka nabłonkowa ma duży potencjał regeneracyjny. 2) W przypadku stwardnienia rozsianego- ciężkiej, autoimmunologicznej...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

katrin16540 rozwiązanych zadań
Biologia 15 pkt Dzisiaj 07:03

Napisz jadłospis dla dziewcząt w wieku 12-15 lat 2300kcal. Śniadanie - 575 kcal, II Śniadanie - 230 kcal, obiad - 690 kcal, podwieczorek -230 kcal,...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 12 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

niewiem80 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt wczoraj o 19:19

Porównanie trzech metod do badania osobowości (korelacyjne, eksperymentalne, kliniczne), a następnie wskazanie po 1 przykładzie badań z każdego nurtu.

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

ewa10219980 rozwiązanych zadań
Biologia 45 pkt 26.2.2015 (18:57)

Na czym polega różnorodność biologiczna, jej rodzaje oparte na przykładach, zagrożenia zachwiania tej równowagi oraz działalność człowieka w celu...

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 35 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zadaj pytanie Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.