profil

Przetwórstwo - płody rolne: roślinne i zwierzęce. Ocena organoleptyczna.

poleca 85% 444 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1)Płody rolne pochodzenia roślinnego: Płody rolne pochodzenia roślinnego: 1Ziarna zbóż.2Rośliny okopowe,3owoce i warzywa,4Rośliny oleiste. Płody role pochodzenia zwierzęcego: 1Zwierzęta rzeźne,2Drób,3Jaja,4mleko,5ryby 2a)Płody rolne pochodzenia roślinnego; 1Ziarna zbóż: kukurydza, ryż, pszenica, jęczmień, sorgo, owies. 2Rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe 3 Owoce i warzywa: Owoce: a)ziarnkowe: jabłka, gruszki, owoce pigwy b)pestkowe: śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele. c)jagodowe:truskawki,pożeczki,winogrona,maliny,agrest,borówki,żurawiny. d)łupinowe:orzechy e)południowe:pomarańcze,cytryny,figi,daktyle,banany,ananasy. Warzywa: a)kapustne:kapusta biała,kapusta czerwona,kapusta włoska,kapusta pekińska,kalarepa,kalafior,brokuły,bruksela. b)rzepakowate:rzodkiewka,rzepa,brukiew. c)korzeniowe:marchew,pietruszka,seler,burak ćwikłowy, d)cebulowate:cebula,czosnek,pory,szczypiorek. e)dyniowate:ogórki,dynia,melon,kabaczki,cukinia. f)sałaty:sałata głowiasta,endywia,cykoria. g)strączkowe:fasola,groch,bób,soja. h)trwałe:chrzan,szparagi,szczaw. i)inne:pomidory,papryka,szpinak,oberżyna. 2b)Płody rolne pochodzenia zwierzęcego: 1Zwierzęta rzeźne: Trzoda chlewna,bydło,owce,konie,kozy,kruliki 2Drób:kury,kaczki,indyki,gęsi. 3Jaja 4Mleko 5Ryby:słodkowodne,morskie,wędrowne. Ad3 Ocena organoleptyczna-jest oceną subiektywną na jej wynik ma ogromny wpływ samopoczucie osoby oceniającej. Dodatkowo ocenę tą uzupełniają warunki, w jakich jest przeprowadzana np.oświetlenie,klimatyzacja. Ocena organoleptyczna jest możliwa do przeprowadzania dzięki takim zmysłom jak;wzrok,węch,smak,dotyk,a nawet słuch.
Ad4 na jakość i ilość surowców pochodzenia roślinnego mają wpływ następujące czynniki:dobór gatunku i odmian w zależności od przeznaczenia,gleba i klimat,zabiegi agrotechniczne. Do najważniejszych czynników decydujących decydujących jakości surowców zwierzęcych należą:dobór odpowiednich ras,właściwe warunki hodowli,dobór odpowiednich pasz i sposobu karmienia,utrzymanie odpowiedniego stanu higienicznego. Ad5 Tranpilacja-czyli oddawanie wody otoczeniu w postaci pary,powoduje stopniową utratę wody,co do wielu surowców jest niekorzystne.Wiąże się ono z ubytkiem masy orz więdnięciem i marszczeniem się owoców i warzyw.Zjawisko to następuje tym szybciej,im większa jest różnica między wilgotnością surowca a wilgotnością powietrza w magazynie.Wilgotnośc jest jednym z czynników warunkujących przebieg procesów życiowych. Oddychanie-polega głównie na pobieraniu przez surowiec tlenu z powietrzem rozkładaniu przy jego udziale węglowodorów węglowodorów innych składników.Wydziela się przy tym dw.węgla,woda,ciepło,następuje ubytek masy.Oddychanie zachodzi szybciej przy większej wilgotności i wyższej temp.Przechowywanie magazynowane musi spełniać określone wymagania pod wzg. Budowy oraz wyposażenia.Musi mieć:odpowiednią pojemność,dobrze funkcjonalną wentylację.Pomieszczenia powinny być czyste i bez obcych zapaków,gdyż większość surowców przemysłu spożywczego bardzo łatwo chłonie zapachy. W największym % wykorzystywane są surowce:Buraki cukrowe99%,Mięso zwierząt rzeźnych99%,Jaja 94% zaś w najmniejszym % Ziemniaki19%,ziarno zbóż21%,owoce 68%. Metody porównawcze polegają one na porównaniu określonych cech badanego produktu z wymaganiami stawianymi przez normy. Metody punktowe polegają one na ocenie określonych cech produktu za pomocą przyznawanych punktów.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty