profil

Białka

poleca 85% 294 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

JEST TO POPRAWIONA PRACA SIWUNI161991

Białka są to bardzo skomplikowane związki chemiczne, stanowiące zasadniczy i niezbędny element budowy każdej komórki.
Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki, hormony, enzymy, ciała odpornościowe itp.
W skład białka wchodzi kilka pierwiastków , z których podstawowe to: azot, węgiel, tlen, wodór, a ponadto siarka ,fosfor.
Pierwiastki te tworzą związki chemiczne zwane aminokwasami (jest ich ponad 20 i każdy z nich spełnia inna role w organizmie) stanowiąc jak gdyby podstawowe cegiełki, z których zbudowane jest białko.
Niektóre aminokwasy organizm ludzki potrafi sam wytwarzać podczas przemiany materii, inne muszą być dostarczone w pożywieniu. Białka zawierające w odpowiednim stosunku podstawowe dla organizmu aminokwasy zwie się białkami pełnowartościowymi ,przy czym są to przeważnie produkty pochodzenia zwierzęcego. Białko produktów roślinnych jest zwykle mniej wartościowe. Pożądane jest ,aby źródłem białka w naszym pożywieniu były różne produkty ,zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, wówczas bowiem wysoka jest wartość biologiczna białka. Przyjmuje się ze białko zwierzęce powinno stanowić 1/3-1/2 ogólnego zapotrzebowania na ten składnik. Stosunkowo dobrą wartość biologiczną białka można również uzyskać przez odpowiedni dobór produktów roślinnych.
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko waha się w pewnych granicach, co zależy od ciężaru ciała, a potrzebowanie na białko wzrasta u dzieci i młodzieży a również u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródłem białka pochodzenia zwierzęcego są:
v Mięso np.: cielęcina 12,8g. Wieprzowina 19,7g. Wołowina 11,9g.-białka.
v Ryby np.: karp 16,0g. Dorsz 18,2g.
v Sery np.: ser Edamski tłusty 28,1g. Ser topiony tłusty 18,4
v Mleko krowie:3,0g.
Zaś źródłem białka pochodzenia roślinnego są głównie nasiona roślin strączkowych.Należy pamiętać ,że produkty zbożowe ,mimo malej zawartości białka dostarczają go nam w bardzo dużych ilościach ze względu na wysokie dzienne spożycie przetworów mącznych i chleba gdzie jest około 7,2 g .białka.

JEST TO POPRAWIONA PRACA SIWUNI161991
(bez literówek ect.)

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 2 minuty