profil

Białka

drukuj
satysfakcja 82 % 90 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Białko - najważniejszy składnik pożywienia , niezbędny do utrzymania życia , którego nie da się zastąpić innym składnikiem .

W skład BIAŁEK wchodzą takie pierwiastki jak : Węgiel (C) , Tlen (O) , Wodór (H) , Azot (N)

PODZIAł BIAŁEK :

a) Białka proste (proteiny)
* albuminy - są to białka rozpuszczalne w wodzie , powyżej temperatury 50C ulegają denaturacji , zawierają znaczne iloście siarki (S) - ok 2,5 % . Należą do nich OWOALBUMINA znajdująca się w jaju kurzym , LAKTOALBUMINA znajdująca się w mleku oraz MIOGEN w mięśniach .
* globuliny - są to białka nierozpuszczalne w wodzie , ale rozpuszczalne roztworze soli . Łatwo ulegają denaturacji , występują w tkankach zwierzęcych i roślinnych np : grochu , ryżu , owsie , mięsie , krwi .
* gluteiny - białka nierozpuszczalne w wodzie , rozpuszczalne w roztworach kwasów i zasad . W dużych ilościach występują w zbożach : pszenica - 4% - 4,7% , jęczmień - 4,5% , żyto - 2,5% .
* protaminy - białka rozpuszczalne w roztworze alkoholu , nie rozpuszczalne w wodzie i roztworze soli . Występują w tkankach roślinnych wraz z glutenem .
* skleroproteiny - białka tkanki łącznej i ochronnej , nie rozpuszczalne w wodzie kwasach i zasadach . Należą do nich KOLAGEN oraz ELASTYNA . Pod wpływem wysokiej temperatury pęcznieją tworząc lepką substancję , która po ochłodzeniu daje galaretę . Do tego rodzaju białek należy również KREATYNA znajdująca się w włosach , paznokciach .

b) Białka złożone (proteidy)
* fosfoproteidy - oprócz białek prostych zawierają reszty kwasu fosforowego (PO4) . Należą do nich : białko występujące w mleku - KAZEINA , oraz białko występujące w żółtku jaj . Są białkami nierozpuszczalnymi w wodzie , łatwo rozpuszczalnymi w zasadach , a wytrącają się w roztworach kwaśnych .
* nukleoproteidy - są to połączenia białek prostych z kwasami nukleinowymi
(DNA - kwas deoksyrybonukleinowy , RNA - kwas rybonukleinowy) . Są to białka nierozpuszczalne w wodzie , rozpuszczają się w rozteorach soli . Występują w komórkach mózgowych , wątrobie , śledzionie , trzustce .
* chromoproteidy - występują w hemoglobinie krwi oraz chlorofilu występującym w chloroplastach .
* glikoproteidy - połączenia białek prostych z cukrami . Należą do nich : MUCYNA występująca w ślinie , soku żołądkowym , tkance kostnej oraz tkance chrzęstnej .
* lipoproteidy - połączenia białek prostych z tłuszczami np : LIPOWITALINA - białko występujące w żółtku jaj .


ROLA BIAŁEK
a) regulują równowagę kwasowo - zasadową
bufory - substancje , które nie dopuszczają do zmiany tej równowagi .
b) biorą udział w procesach widzenia : OPSYNA - białko światłoczułe .
c) regulują gospodarkę wodną człowieka w organiźmie np: obniżenie zawartości albumin we krwi powoduje przechodzenie wody do tkanek powodując obrzęki .
d) biorą udział w procesach obronnych organizmu . Są ciałami odpornościowymi - niszczą drobnoustroje .
e) sterują procesami przemiany materii przez układy enzymatyczne .
f) biorą udział w procesach naprawiania tkanek ( gojenie ran , wytwarzanie blizn).
g) uzupełniają naturalne ubytki np: wzrost włosów , paznokci , nabłonka skóry .

BIAŁKA MOŻEMY PODZIELIĆ NA :
* Białka pełnowartościowe - to takie które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (takie które muszą być pobrane z pożywieniem) w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku . Do tych aminokwasów egzogennych zaliczamy : FENYLOALANINA , IZOLEUCYNA , LEUCYNA , LIZYNA , METIONINA
TREONINA , TRYPTOFAN , WALINA , ARGININA , HISTYDYNA .
* Białka niepełnowartościowe - są to białka pochodzenia roślinnego, zawierające tylko niektóre niezbędne aminokwasy np: ALANINA , ASPARAGINA , CYSTEINA , CYSTYNA , GLICYNA , GLUTAMINA , KWAS ASPARAGINOWY , KWAS GLUTEINOWY , PROLINA .

NORMY SPOŻYCIA BIAŁKA :
Norma spożycia białka zależy od wieku , im organizm szybciej rośnie , tym zapotrzebowanie na białko jest większe . Największe zapotrzebowanie na białko mają niemowlęta : 3-4 razy większe zapotrzebowanie niż dorosły człowiek na kilogram masy ciała . Dorosły człowiek około 1g na 1kg masy ciała .

Białko powinno być spożywane równomiernie w ciągu doby , musi występować w każdym posiłku u ludzi dorosłych . Ilość białka pochodzenia zwierzęcego powinna wynosić od 1/3 do 2/3 białka ogółem .

SKUTKI NIEDOBORU BIAŁKA :
- niedokrwistość
- zmiany chorobowe wątroby
- obniżenie bariery immunologicznej

ŹRÓDŁA BIAŁKA :
- mleko i przetwory mleczne
- mięso
- jaja
- nasiona roślin strączkowych
- kasze
- warzywa i owoce


Przydatna praca? Tak Nie
Wersja ściąga: białka_.doc
Komentarze (10) Brak komentarzy zobacz wszystkie
12.3.2011 (22:25)

@david991 Praca bardzo słaba.Zawiera bardzo wiele braków.Więcej rzeczy tutaj nie ma niż jest.1

31.5.2010 (00:15)

@heniek513 Dziękuję:) We wtorek mam sprawdzian z chemii i to może być potrzebne:) Zrobiłem ściągę z tego już. Jeszcze tylko reakcje związane z białkami i już :)

14.9.2008 (14:23)

bardzo pomocne :) zrobiłam zadanie z biologii :D dzięki :)

19.5.2008 (18:45)

@Iwonka_90 Uff... Wkońcu znalazłam role białek ;)

9.1.2008 (17:16)

no i homework z biologii zrobiony:)

Typ pracy


Miskaa870 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt wczoraj o 19:34

Proszę o pomoc w chemii z góry dziękuje  zadania są w załącznikach

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Nieaktywny
Chemia 10 pkt wczoraj o 15:32

proszę o pomoc zadania w załącznikach

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Krumix0 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt wczoraj o 14:12

Proszę o szybką pomoc!!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Laska20010 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt 29.10.2014 (18:18)

Jakie są właściwości tlenu???

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

Laska20010 rozwiązanych zadań
Chemia 20 pkt 29.10.2014 (18:11)

Jakie są właściwości tlenu???

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 15 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.