PRZEWóD POKARMOWY
1. Jama ustna
2. Gardło
3. Przełyk
4. Żołądek
5. Dwunastnica
6. Jelito cienkie
7. Jelito grube
8. Odbyt
GRUCZOłY TRAWIENNE
1. Ślinianki
2. Wątroba
3. Trzustka
JAMA USTNA
- obróbka wtępna pokarmu
- ślina ułatwia przesuwanie pokarmu, enzym amylaza rozkład cukrów ( zapoczątkowuje procesy trawienia chemicznego skrobii )
- wstępne trawienie skrobii
- zęby stałe 32 mleczne 20
siekacze, kły przedtrzonowe i trzonowe
2123
2123 wzór zębowy
skpt
GARDłO I PRZEłYK
- rozdzielają się drogi pokarmowe
- prowadzą do krtani ( pierwsza chrząstla- nagłośnia )
ŻOŁĄDEK
- budowa ściany wielowarstwowa
- mięśnie gładkie
- worek, który zmienia kształt
- ph 1.5-2
- pojemność do 2l
- dzięki skurczom ściany- pokarm mieszany z żółcią
- ph -niszczy stukturę białka
-działanie bakteriobójcze
-pepsyna katalizuje rozkład białek do oligopeptydów
-pokarm przebywa 1-8 h -zależy od skłądu pokarmu
-zależy od skłądu rozdrobnienia
DWUNASTNICA
-dł. 12 cali
- przewód trzustkowy
- przewód żółciowy
- żółć- odczyn zasadowy
- lipaza
Sok trzustkowy ( trypsyna, hymotrypsyna, amylaza trzustkowa )
JELITO CIENKIE
- końcowe etapy trawienia
- wchłania produkty trawienia związków organicznych
- nabłonek jelita ma kosmki jelitowe i mikrokosmki
JELITO GRUBE
- wchłania wodę
- końcowy odcinek- sfermentowanie kału
- u zwierząt roślinożernych- wyrostek robaczkowy b.długi zalegają mikroorganizmy, wspomagają celulozę
- trawienie i wchłanianie składników pokarmowych