profil

Aminokwasy

poleca 85% 177 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Aminokwasy egzogenne, aminokwasy, które organizm musi pobrać ze środowiska zewnętrznego, gdyż nie potrafi ich zsyntetyzować. Dla człowieka aminokwasami egzogennymi są: treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i walina.

Aminokwasy endogenne, aminokwasy, które organizm sam wytwarza z dostarczonego azotu i związków węgla. Rośliny i pewne drobnoustroje syntetyzują wszystkie aminokwasy występujące w białkach, natomiast zwierzęta (a także człowiek) i pozostałe drobnoustroje tylko część aminokwasów (więc reszta to aminokwasy egzogenne, które są dostarczane z pożywieniem lub w pożywce).

Dla człowieka aminokwasami endogennymi są: alanina, glicyna, prolina, histydyna, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy oraz odpowiedniki amidowe tych kwasów.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
Podobne tematy