NICIENIE – cykle rozwojowe
GLISTA LUDZKA dostaje się do organizmu poprzez zakażone warzywa, owoce, owady czy picie zakażonej wody. Połknięte jajo inwazyjne dostaje się do żołądka i jelit. Pod wpływem enzymów trawiennych z osłon jaj wyswabadzają się larwy przebijają ściany naczyń krwionośnych jelita i po wędrówce dostają się do płuc. Przebijają tam pęcherzyki płucne i dostają się do tchawicy i gardła. Są ponownie połykane i docierają do żołądka i jelita cienkiego. Tam rozmnaża się. Samice żyją w przewodzie pokarmowym ok. 1 roku.
WŁOSIEŃ KRĘTY zarażenie następuje przez zjedzenie zarażonego mięsa świni lub dzika. Larwy dostają się do żołądka i pod wpływem enzymów trawiennych zostają uwolnione z otoczek. Następnie wędrują do jelita cienkiego tam osiągają dojrzałość płciową i kopulują. Samce giną zaś samice przenikają do naczyń limfatycznych, a następnie do węzłów limfatycznych gdzie każda z samic rodzi. Larwy dostają się do krwi, a wraz z nią do mięśni poprzecznie prążkowanych. Po wniknięciu do włókna mięśniowego zwijają się spiralnie i otorbiają.
OWSIK – zarażenie następuje przez połknięcie jaj. Zapłodniona samica aktywnie przedostaje się w okolice otworu odbytowego. Nie składa ich w samym jelicie lecz u jego wylotu bo w tym stadium owsiki potrzebują tlenu. Ruch samic w okolicy odbytu powoduje u zarażonego silne swędzenie. Drapanie prowadzi do przeniesienia jaj na ręce i po przeniesieniu ich do ust następuje ponowne samozakażenie. Z połkniętych jaj w jelicie wykluwają się larwy z których większość dojrzewa w jelicie grubym i wyrostku robaczkowym. Samce giną po kopulacji.