profil

/

Zadania Prace

Kości

drukuj
satysfakcja 62 % 115 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

1. Kości, stawy i więzadła tworzą bierny układ ruchu a mięśnie czynny układ ruchu.

2. Szkielet stanowi rusztowanie ciała i oparcie dla mięśni. Pełni również następujące funkcje:
• Wzrostową(przyrost kości decyduje o wzroście organizmu)
• Ochronną dla narzadów
• Krwiotwórcza(szpik kostny wypełnający wnętrze kości tworzy cialka krwi)
• Magazynujacą(w kościach gromadzi się wiele soli mineralnych , szczególnie soli wapnia)

3. Kształt kości wchodzących w skład szkieletu jest bardzo zróżnicowany. Można je podzielić na:
• Kości płaskie, np. kości czaszki łopatka
• Kości krótkie, np. kości nadgarstka, kości stępu
• Kości długie, np. kość udowa, ramienia
• Kości różnokształtne, np. kręgi

4. Szkielet dzieli się ma szkielet osiowy, którego kształt wchodzi czaszka, kręgosłup, żebra i mostek, oraz szkielet kończyn.

5. Istnieją kości, które nie pełnią funkcji szkieletowych. Są nimi zęby służące do rozdrabniania pokarmu i kosteczki słuchowe w uchu środkowym.

6. Głównym składnikiem szkieletu osobnika dorosłego jest tkanka kostna, z której zbudowane sa kości. Ma ona dużą wytrzymałość mechaniczną i duży stopień twardości. Zawiera ok. 65% składników mineralnych(nieorganicznych)i ok. 35% składników organicznych. Drugim rodzajem tkanki tworzącej szkielet jest tkanka chrzęstna.

7. Budowę fizyczną kości poznamy na przykładzie kości dlugiej, w której wyodrębnić można trzon oraz dwie nasady górną i dolną.

8. Okostna-to włóknista błona ochraniająca kosc od zewnątrz-jest silnie unaczyniona(odżywia kość)i unerwiona. Znajdują się w niej tzw. komórki kościotwórcze , od których zaczyna się wytwarzanie tkanki kostnej w okresie wzrastania kości lub po ich złamaniu.

9. Nasada górna jest zbudowana, podobnie jak nasada dolna, z tkanki kostnej gąbczastej, która składa się z różnej grubości beleczek kostnych. Układ przestrzenny tych beleczek zapewnia kościom maksymalną sztywność i odporność na działanie sił odkształcających. Miedzy beleczkami istnieją przestrzenie, które sa przedłużeniem jamy szpikowej. Trzon jest zbudowany z tkanki kostnej zbitej. Ma ona postac zwartej substancji i dopiero obserwacja mikroskopowa pozwala dostrzec w niej istniejące przerwy.

10. jama szpikowa jest to znajdująca się wewnątrz trzonu przestrzeń wypełniona szpikiem kostnym.

11. szpik kostny czerwony – tkanka kościotwórcza wypelniajca jemę kostną-produkuje wszystkie rodzaje komórek krwi. U noworodków cały szpik jest czerwony. W miare starzenia się organizmu szpik kostny czerwony jest zastępowany przez żółty, który nie ma właściwości krwiotwórczych, a barwę zawdzięcza gromadzącym się w nim kropelkom tłuszczu.

12.

Przydatna praca? Tak Nie
Wersja ściąga: kości.doc
Komentarze (3) Brak komentarzy
30.3.2011 (16:00)

strasznie długiee ..

7.2.2011 (20:33)

To jest tekst przepisany z podręcznika "Biologia dla gimnazjum część 2"

7.1.2008 (21:31)

FAjne :) Przydało siem :] :* Pozdro !!! ;p



Zadania z Biologii
gumiisiiova19960 rozwiązanych zadań
Biologia 50 pkt wczoraj o 21:28

Pomocy nie umiem tego zrobić..

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 38 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

gumiisiiova19960 rozwiązanych zadań
Biologia 30 pkt wczoraj o 20:45

Proszę o pomoc kompletnie nie wiem jak to zrobić;((pomocy pilne..

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 23 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

milciaaa1230 rozwiązanych zadań
Biologia 50 pkt wczoraj o 13:39

1) Wyjaśnij dlaczego tkanka nabłonkowa ma duży potencjał regeneracyjny. 2) W przypadku stwardnienia rozsianego- ciężkiej, autoimmunologicznej...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 38 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

milciaaa1230 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt wczoraj o 13:28

1) Wyjaśnij dlaczego tkanka nabłonkowa ma duży potencjał regeneracyjny. 2) W przypadku stwardnienia rozsianego- ciężkiej, autoimmunologicznej...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

katrin16540 rozwiązanych zadań
Biologia 15 pkt wczoraj o 07:03

Napisz jadłospis dla dziewcząt w wieku 12-15 lat 2300kcal. Śniadanie - 575 kcal, II Śniadanie - 230 kcal, obiad - 690 kcal, podwieczorek -230 kcal,...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 12 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zadaj pytanie Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.