profil

satysfakcja 61 % 28 głosów

Wyciągi ziołowe stosowane w kosmetyce.

drukuj
Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Gromadzone przez wiele wieków wiadomości o roślinach i ich właściwościach pokarmowych, leczniczych,trujących i innych zostały spisane, tworzą pierwsze źródła syntetycznie ujętej wiedzy przekazywanej ustnie przez pokolenia. Najstarszymi księgami o leczniczych właściwościach roślin są księgi chińskie i indyjskie, papirusy egipskie i wreszcie dzieło ojca medycyny ? Hipokratesa. Późniejszy okres to stopniowe uzupełnianie tej wiedzy nowymi obserwacjami, gdy zaczęto izolować z roślin czyste związki chemiczne oraz poznawać ich właściwości farmakologiczne. W dzisiejszych czasach człowiek coraz częściej korzysta z dobrodziejstw natury, którymi są zioła. Wiele ludzi woli przygotować swoje własne produkty, oszczędzając zarówno pieniądze, jak i mając pewność, że składniki użyte do ich produkcji są czyste i naturalne. Podczas przygotowania ziół bardzo ważne jest, aby były w świeżym stanie, kiedy to w roślinie znajduje się najwyższa zawartość olejków eterycznych, witamin i wszystkich pozostałych substancji. Do celów leczniczych, wykorzystuje się części roślin posiadających największą ilość pożądanych składników takich jak korzenie, kłącza, liście, pączki oraz nasiona, zaś do celów kosmetycznych używa się zarówno całych roślin wraz z owocami jak i pojedynczych wyizolowanych z nich substancji. W kosmetyce pielęgnacyjnej stosowane są pod postacią masek, kataplazmów, naparzeń, okładów, składników płynów do twarzy i włosów, kremów,maści, szminek, itp. Dzięki odpowiednim substancjom roślinnym możemy: walczyć z pękającymi naczynkami leczyć trądzik rozjaśnić lub przyciemnić cerę likwidować stany zapalne oczu, skóry głowy oraz łupież likwidować szorstkość skóry, nadmierną potliwość i grzybicę nawilżać odwodnioną skórę wzmacniać paznokcie działać przeciwzmarszczkowo Istnieje wiele sposobów na zastosowanie ziół. Najłatwiejszym sposobem jest oczywiście ich spożywanie, co większość z nas robi codziennie (pietruszkę używamy do sałatek, koperek podajemy z ziemniakami, itd). Wartościowe substancje pochodzące z ziół krążą dookoła naszego organizmu. Oprócz użycia w kuchni, zioła przygotowuje się jako: napary ? pozwalają wydobyć z roślin substancje czynne do wyciągu wodnego, przyrządza się je z surowców zawierających olejki lotne lub substancje nienadające się do długiego gotowania odwary ? przygotowuje się je w zależności od rodzaju surowca, rozpuszczalności substancji czynnych w wodzie, odporności na wysoką temperaturę (im twardszy surowiec, tym dłużej go gotujemy) odwaro-napary ? sporządza się w przypadku jednoczesnego stosowania wyciągów wodnych z surowca wymagającego gotowania i z surowca, którego nie należy gotować nalewki ? czyli alkoholowy wyciąg z rośliny maceraty ? zimne wyciągi najczęściej z ziół zawierających śluzy, które zalewa się letnią wodą i pozostawia na kilka godzin a następnie należy zużywać go w ciągu

Autor bernia76
Przydatna praca? Tak Nie
(0) Brak komentarzy


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.