profil

/

Zadania Prace

Ewolucjonizm - test

drukuj
satysfakcja 72 % 39 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze


EWOLUCJONIZM.

1.Definicja: Jest to grupa organizmów o podobnej budowie które mogą się ze sobą krzyżować wydając płodne potomstwo określa gatunek:
a) morfologiczny
b) biologiczny
c) ekologiczny
d) wyżej nie wymieniony

2.Podstawową naturalną jednostką życia na Ziemi jest:
a) królestwo
b) typ
c) rodzaj
d) gatunek

3.Bezpośrednich danych pozwalających wnioskować o ewolucji dostarcza:
a) paleontologia
b) embriologia
c) fizjologia i biochemia
d) taksonomia

4.Przykładem narządów homologicznych są:
a) grzebiące odnóża turkucia podjadka i grzebiące kończyny kreta
b) skrzydła ważki i skrzydła dzięcioła
c) pióra ptaka i włosy ssaka
d) ulistnione łodygi mchów i łodygi paproci

5.Oczy ośmiornicy i oczy konia są przykładem narządów:
a) homologicznych
b) szczątkowych
c) które powstały w wyniku konwergencji
d) które powstały (ewaluowały) od wspólnego przodka

6.Łuski ryby i łuski gada są pochodzenia:
a) ektodermalnego
b) mezodermalnego
c) mezodermalnego w wypadku ryby i ektodermalnego w wypadku gada
d) ektodermalnego w wypadku ryby i mezodermalnego w wypadku gada





7.Do narządów szczątkowych nie zalicza się:
a) wyrostka robaczkowego królika
b) kości ogonowej człowieka
c) kości pasa miednicowego węży i wielorybów
d) mięśni usznych człowieka

8.Twórcą teorii zakładającej że w rozwoju zarodkowym zostają powtórzone w skrócie etapy rozwoju rodowego był:
a) Linneusz
b) Haeckel
c) Lamarc
d) Darwin

9.Im więcej różnic w sekwencji nukleotydów np.: w genach cytochromu c, obliczonych na podstawie różnic w sekwencji aminokwasowej tego cytochromu u dwóch porównywanych gatunków tym:
a) wcześniej musiały się rozejść drogi ewolucji badanych gatunków
b) później musiały się rozejść drogi ewolucji badanych gatunków
c) łatwiej stwierdzić stopień pokrewieństw badanych gatunków
d) krótszy był czas ewolucyjnego kształtowania się obu badanych gatunków od wspólnego przodka

10.Wiek Ziemi geologowie oceniają na:
a) 2 miliardy lat
b) 3,5 miliarda lat
c) 4,5 miliarda lat
d) 6 miliardów lat

11.Szczątki dawno żyjących organizmów nawet mających twarde szkielety mogły się zachować do naszych czasów tylko dzięki temu że po śmierci organizmy te:
a) pozostały na powierzchni ziemi
b) zostały zagrzebane np.: w mulistych bagnach
c) pozostały w wodzie
d) były poddane licznym orogenezom

12.Biologowie są zgodni co do tego że gąbki:
a) są przodkami jamochłonów
b) są przodkami śluzowców
c) są przodkami wyłącznie żebropławów
d) nie są przodkami żadnej grupy organizmów


13.Wczesne wyżej uorganizowane od innych bezkręgowców z tego okresu bezkręgowce kambryjskie o metamerycznym planie budowy nie są przodkami:
a) szkarłupni
b) mięczaków
c) stawonogów
d) pierścienic

14.Przejście pierwszych bezkręgowców do życia lądowego nastąpiło w:
a) kambrze
b) ordowiku
c) sylurze
d) dewonie

15.Etapem pośrednim na drodze od stawonogów do pasożytniczego trybu życia był prawdopodobnie:
a) komensalizm
b) mutualizm
c) amensalizm
d) neutralizm

16.O pokrewieństwie stawonogów i wieloszczetów nie świadczy:
a) tendencja do cefalizacji i sposób wykształcenia odnóży
b) ogólnie taki sam sposób powstawania mezodermy
c) udowa układu nerwowego
d) budowa układu krwionośnego












ODPOWIEDZI DO TESTÓW.
1-B
2-D
3-A
4-C
5-A
6-C
7-D
8-A
9-B
10-D
11-B
12-D
13B
14-C
15-C
16-D


Przydatna praca? Tak Nie
Wersja ściąga: ewolucjonizm_-_test.doc
Komentarze (5) Brak komentarzy
26.5.2011 (21:17)

tez zauwazyłam błędy

1.3.2011 (21:45)

W 5 powinna być odpowiedź c.

1.3.2011 (21:44)

W 5 jest błąd. To są narządy analogiczne, a nie homologiczne.

25.1.2011 (00:55)

W 8 jest chyba bład, bo powinnien być Ernest Haeckl. To jak coś;p

27.7.2006 (14:18)

super :) to najfajniejszy test jaki widziałam...



Zadania z Biologii
tarasiukmarzena76 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt wczoraj o 16:42

1)Wpływ aspartamu,glótamianu sodu i antybiotyku na ciało człowieka 2)Moje działania w profilaktyce i promocji zdrowia 3)Solarium,nadwaga,nowotwór...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8
Rozwiązuj

kaman785874520 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt 27.3.2015 (10:34)

Pochodzenie i rozwój życia na ziemi (organizmy zyjace na zemi i ich hipotezy powstania, rola czynników zewnętrznych i wewnętrznych , porządkowanie...

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8
Rozwiązuj

aneczka_jablonska1 rozwiązane zadanie
Biologia 20 pkt 25.3.2015 (18:59)

Opisz czynniki wpływające na różnorodność gatunkową i ekosystemową oraz przedstaw wpływ lodowaceń na rozmieszczenie gatunków

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 15
Rozwiązuj

aneczka_jablonska1 rozwiązane zadanie
Biologia 15 pkt 25.3.2015 (18:57)

Opisz i porównaj autogenezę wybranej rośliny jednorocznej oraz wieloletniej

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 12
Rozwiązuj

aneczka_jablonska1 rozwiązane zadanie
Biologia 10 pkt 25.3.2015 (18:19)

Wykaż przystosowanie roślin korzeń liść do życia w różnych środowiskach . Kserofity Hydrofity Hydrofity Mezofity.

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zadaj pytanie Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.