profil

satysfakcja 83 % 452 głosów

Witaminy -rola, źródła, skutki niedoboru

drukuj
Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

WITAMINY (A,D,E,K,B1,PP,B2,B6,B11,B12,C)
rola/źródła/niedobór

WITAMINA A (retinol, beta-karoten)
-współtworzenie rydopsyny (utrzymanie pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka)
-metabolizm białek
-niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc
-wywiera wpływ na czynniki odpornościowe („witamina antyinfekcyjna”)

-wątroba (wołowa, wieprzowa)
-jaja
-masło
-mleko
-tran
-marchew, pomidory
-kurza ślepota (zmierzchowa)

-zanikanie nabłonków, łuszczenie się skóry
-zahamowanie wzrostu
-zmniejszona odporność na zakażenia
-osłabione, wrażliwe dziąsła
-suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce
-problemy z włosami i paznokciami

WITAMINA D (kalcyferol)
-wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach i fosforu
-zapobiega nadmiernemu ich wydalaniu z moczem
-prawidłowy wzrost kości i zębów
-wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni w tym serca
-sprawne przewodzenie impulsów nerwowych
-zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry
-reguluje wydzielanie insuliny (odpowiedni poziom cukrów we krwi)

-wątroba
-mleko i jego przetwory
-masło
-tran
-oleje rybne (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki)
-drożdże
-jaja

-krzywica (u dzieci)
-osteomalacja – rozmiękczenie kości (dorośli)
-osteoporoza (starsi)
-zapalenie spojówek
-stany zapalne skóry
-osłabienie organizmu
-zmniejszenie odporności
-osłabienie i wypadanie zębów

WITAMINA E (tokoferol)
-hamowanie utleniania lipidów ustrojowych (gł. Z błon komórkowych) i wit. A
-przemiana materii (zwiększa podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A, uniemożliwia tworzenie się toksycznych produktów)
-zapobiega rozwojowi miażdżycy
-obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi
-podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej
-ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty
-pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych
-prawidłowa produkcji spermy

-oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy)
-orzechy
-kiełki pszenicy
-wątroba
-jaja
-ryby
-pełnoziarniste zboża
-warzywa liściaste
-czosnek
-awokado

-osłabienie mięśni
-obniżenie płodności
-niedokrwistość
-osłabienie zdolności koncentracji
-rogowacenie i wczesne starzenie się skóry
-gorsze gojenie się ran
-zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych


WITAMINA K (filochinon)
-krzepnięcie krwi (koenzymem syntezy protombiny w wątrobie)
-uszczelnia sródbłonki naczyń krwionośnych
-zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom
-zmniejsza obfite krwawienia miesiączmkowe
-właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe

-warzywa (kalarepa, kalafior, pomidory, ziemniaki)
-wątróbka
-ciemnozielonych i liściastych warzywach (brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta)
-owoce (awokado, brzoskwinie, truskawki)
-jaja
-ser

-podatność na krwotoki
-wydłużony czas krzepnięcia krwi

WITAMINA B1 (tiamina)
-element enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy

-wątroba
-mięso (gł. wieprzowina)
-drożdże
-pełnoziarniste zboża
-rośliny strączkowe

-choroba beri-beri
-zaburzenia oddychania tkankowego
-zaburzenia czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego

WITAMINA PP (niacyna, kwas nikotynowy)
-element enzymów NAD+ i NADP+ (reakcje utleniania, redukcja w komórkach)
-uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi i cholsterolu w organizmie
-współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron)

-wątroba
-jaja
-pełne mleko i jego przetwory
-orzechy
-ziarna zbóż

Rzadko stwierdzany
-zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci )
-dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie)
-zaburzenia w metabolizmie cukrów

WITAMINA B2 (ryboflawina)
-składnik koenzymu FAD (utlenianie związków organicznych w komórkach)
-wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów
-warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku
-eliminuje z organizmu trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku
-współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry

-wątroba
-jaja
-pełne mleko i jego przetwory
-orzechy
-ziarna zbóż
-jarzyny
-podroby
-ryby
-warzywa strączkowe
-drożdże

-opóźnianie wzrostu
-uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
-zajady jamy ustnej
-łojotok
-choroby układu nerwowego
-wypadanie włosów
-brak koncentracji
-zawroty głowy
-bezsenność
-swędzenie w okolicy ujścia pochwy

WITAMINA B6 (pirydoksyna)
-bierze udział w przemianie białek (jako koenzym)
-bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych
-niezbędna do produkcji hemoglobiny
-podnosi odporność immunologiczną organizmu
-uczestniczy w tworzeniu przeciwciał

-wątroba
-jaja
-warzywa
-mięso
-rośliny strączkowe

Rzadko stwierdzany
-stany zapalne skóry (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej)
-nadmierna pobudliwość
zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek)
-zwiększona podatność na infekcje

WITAMINA B11
(kwas foliowy)
-współtworzy niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie nukleotydów wchodzących w skład DNA
-bakterie flory jelitowej

-wątroba
-jaja

-zakłócenia procesu krwiotwórczego (anemia)
-wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu (u ciężarnych)

WITAMINA B12
(kobalamina) (zawiera kobalt)
-krwiotwórczy czynnikiem wątroby
-niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych i białych
-uczestniczy w dojrzewaniu komórek nabłonkowych
-ochrania miąższ wątroby
-Bierze udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych
-pełni funkcje koenzymu w przemianie kwasów organicznych
-bakterie flory jelitowej

-pełnoziarniste zboża
-drożdże
-jarzyny liściaste
-wątroba
-mleko
-ryby

-zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych - niedokrwistość złośliwa
-zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka
-zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu
-zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu)
-dolegliwości miesiączkowe

WITAMINA C
(kwas askorbinowy)
-synteza kolagenu
-tworzenie istoty podstawowej kości i zębów
-wchłanianie żelaza
-wzmacnia mechanizmy odpornościowe
-synteza insuliny
-działanie odtruwające

-świeże owoce(cytrusy, truskawki, czarna pożeczka, aronia)
-świerze warzywa (pomidory)

-obniżenie odporności na przeziębienia
-szkorbut
-bladością skóry i błon śluzowych
-pękaniem drobnych naczynek krwionośnych
-zwiększoną łamliwością kości, wolniejszym gojeniem się ran


Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (8) Brak komentarzy zobacz wszystkie
30.5.2011 (19:49)

Nie ma objawów hiperwitaminozy dla poszczególnych witamin

14.2.2011 (22:27)

zgadzam sie z wami w zupelnosci

14.2.2011 (22:24)

super praca najlepsza jaka mogla byc normalnie same plusy dawac

17.1.2011 (16:15)

mi sie podoba supcio :P:P:P:P:P:P

24.11.2010 (16:06)

@karna17 dokładnie podręcznik z operonu xD ale praca jest ok nie najgorsza ;P

Typ pracy


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.