profil

Odżywianie

poleca 85% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Odżywianie-pobieranie pokarmu, całokształt procesów związanych z trawieniem, przyswajaniem i wykorzystywaniem pobranego pokarmu dla potrzeb budulcowych, energetycznych oraz regulacji wielu reakcji zachodzących w kom.
Składniki odżywcze- (budulcowe, energetyczne, regulujące)
-białka (pełnowartosciowe-pochodzenia zwierzecego niepełnowartosciowe- pochodzenia roslinnego)stanowią 20% m. ciała, są podst. materiałem budulcowym komórek i tkanek org, jako enzymy biora udział w wiekszości reakcji zachodzących w org, biorą udział w transporcie subst., przeciwciała dajace odpornosc, są źródłem energi.
sole mineralne-(makroskładniki i mikroskładniki)wazny skł. budulcowy org. (wapń, fosfor, magnez)
węglowodany- spalanie ich dostarcza org niezbednej energi. stanowia 1%ciała, mały zapis w ciele człowieka, stałe uzupełnianie, zw. najczesciej ulegające przemianom, najważniejsze źródło energi potrzebnej do pracy miesni, pokrywaja zapotrzebowanie energetyczne w 60%, nadmiar ich ulega przetworzeniu w tkanke tłuszczową
tłuszcze- (zwierzęce i roslinne)10%masy ciała, gł. skł. energetyczny pozywienia, spalanoie ich daje dwukrotnie wiecej energi niz weglowodanów czy białka, zbudowane z gliceloru i kwasów tł.
witaminy-zw. chem, wystepujace w minimalnych ilosciach, zarówno w produktach rośl i zwierzecych, reguluja przemiany zachodzące we wszystkich kom
woda-niezbedna do zycia, wszystkie procesy zachodza w jej obecnosci, głowny skł. tkanek.
jama ustna-śliniaki-gardło-przełyk-zołądke-wątroba-pęcherz moczowy-dwunastnica-jelito grube, jelito cienkie, wyrostek robaczkowy, odbytnica, otwor odbytowy.
przygotowanie pokarmu:mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, transport, trawienie, usuniecie na zew zbednych resztek pokarmu.
jama ustna-początkowy odc, wargi, policzki, podniebienie łączy sie z gardłem
podniebienie- łukowate sklepienie, oddziela jame ustną od jamy nosowej.
język-zbudowany z miesni, połozony w dnie jamy ustnej, bierze udział w poczatkowm pobieraniu pokarmu.
zęby-korona, szyjka, korzen. zbudowane z zębiny, rodzaju tkanki kostnej, pokryta szkliwem.służą do rozdrobniania pokarmu.
śłina-(wytwarzana przez ślinianki)zawiera enzym, który zapoczątkowywuje rozkład skrobi, słuzy do zwilżania i zlepiania w kęsy rozdronionego pokarmu, ułatwia połykanie, działa bakteriobójczo.
gardziel-łączy sie z jamą gardła, leża w nim migdałki podniebne.
gardło- wspólny odciek dróg oddech. i pokarm., przełykanie pokarmów.
przełyk- przewód łączący gardlo z zoładkiem. skurcze miesni gładkich powoduje przesuwanie sie pokarmu.
żoładek- przejsciowy zbiornik pokarmu, dwa otwory wpust i odźwiernik.
sok żoładkowy-wydzielany przez gruczoły żołądkowe, enzymy trawienne(podpuszczka i pepsyna), kwas solny(uaktywnia pepsyne, wł. bakteriobójcze, zabija drobnoustroje), śluż)zabiezpiecza błone zoładka, zmniejsza tarcie )
jelito- najdl. czesc p.p od zołądka do odbytu. dzieli sie na cieknie i grube.
wątroba- najwiekszy gruczł ciała, ciemnoczerwone zabarwienie, wytwarza żółć, magazynowanie i przemiana tłuszczów, białek, witamin i węglowodanów, unieczynnianie niektórych toksyn, wytwarzanie osocza.
trzustka-długi wąskigruczoł, leży w petli, która tworzy dwunastnica, wytwarza sok trzustkowy, produkcja hormonów insuliny i glukagonu, reguluja przemiane weglowodanową w org.



Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty