profil

Książka kucharska - moje ulubione przepisy

poleca 85% 101 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Placek kokosowy (Jola)

1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
½ szklanki wody
1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki
6 żółtek
3 białka ubić na sztywną pianę
+ 2 łyżki proszku wymieszać i na blachę.
3 białka ubić razem z ¾ szklanki cukru
i wsypać 20 dag kokosu wymieszać
i pokłaść kupki kokosu na placek.
Piec ok.40 minut.

Masa kokosowa

10 dag kokosu
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kokos.
Powoli smażyć na kolor złoty. Przestudzić
wylać na krem. Polać polewą.


Królewicz

Biszkopt z 5 jajek
Spód
30dag mąki
15 dag cukru
1 jajko
15 dag margaryny
2 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Margarynę rozpuścić z miodem. Do mąki resztę składników wlać ciepłą margarynę. Ciasto rozdzielić na 2 równe blachy i piec w gorącym piekarniku. Gorące odrywać z papieru.
Krem:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej i pszennej
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym. Do reszty mleka wsypać mąkę wlać do gotującego mleka i zagotować. Odstawić
dodać margarynę do gorącego budyniu wymieszać. Na spód cienką warstwę w środek
biszkopt.

Oszczędne paczki na oleju

10 dag drożdży
5 żółtek
½ szklanki oleju
½ kostki margaryny
½ litra mleka
½ szklanki cukru
1 kg mąki
1 kieliszek spirytusu lub octu
Drożdże rozetrzeć z pół łyżki cukru
i żółtkami, dodawać olej, mąkę i ciepłe mleko
z cukrem na końcu rozpuszczoną margarynę.


Biszkopt do śmietany

6 jajek
30 dag cukru
9 dag mąki pszennej
9 dag mąki ziemniaczanej
kakao
proszek




Pianka

1 kostka margaryny
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
8 łyżeczek żelatyny
owoce-banany
1 łyżka kakao
Margarynę z cukrem utrzeć dodać cukier waniliowy. Mleko podgrzać i rozrobić żelatynę
do utartych jajek dodać żółtka, a na koniec ubite
białka wylać na tortownice jedną część do drugiej dodać 1 łyżkę kakao.


Herbatniki

30 dag masła
2 łyżeczki proszku
30 dag cukru
4 żółtka
2 całe jajka
75 dag mąki
zapach

Szarlotka

25 dag masła
12,5 dag cukru
40 dag mąki
wanilia
muszelki
25 dag masła
25 dag cukru
4 całe jajka
50 dag mąki
1 paczka proszku
zapach


Krem


3 szklanki mleka
3 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki kartoflanki
½ szklanki cukru





Sok pomarańczowy

2 pomarańcza duże
½ kg marchwi
1 kg cukru
9 litrów wody
2 łyżki płaskie kwasku
Pomarańcze sparzyć 2 razy i odlać wodę.
Marchew zetrzeć na tarce drobnej. Pomarańcze
drobno pokroić i zalać 1 litrem wody gotować
2 godziny do miękkości 8 litrów wody zagotować z cukrem odstawić i dodać kwasek
cytrynowy. Rozgotowane pomarańcze zmiksować o połączyć z resztą wody.


Drink

3 porcje
½ litra zimnej wody
1 cytryna
1 jajko zmiksowane
cukier do smaku




Sałatka

1 puszka kukurydzy
1 słoik selery konserwowej
1 woreczek ryżu ugotować na sypko
rodzynki
majonez
Wszystko razem wymieszać.


Sałatka Arleta

ryż+wegeta
kukurydza
rodzynki
papryka-surowa
jabłka
ogórek konserwowy
żółty ser
pokroić grubo
Sos:
majonez+keczup+przyprawy





Sałatka Maryla

cebula konserwowa
kukurydza
czerwona fasola
papryka konserwowa
majonez


Sałatka Stefka

4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
0,5 kg czerwonej papryki
natka, koperek, pietruszka
3 łyżki soli do smaku
ogórków i cebuli wodę odlać włożyć paprykę
i marchew
1 szklankę cukru
¾ szklanki oliwy
¾ szklanki octu
Wymieszać i odstawić na 12 godzin.




Sałatka

4 kg ogórków
½ kg cebuli
25 dag marchwi
25 dag pietruszki (natkę pokroić)
1 ząbek czosnku
75 dag soli
½ szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
10 ziarenek ziela angielskiego
Ogórki ostrugać i pokroić na plastry posolić
i zostawić na 1 godzinę. Marchew, pietruszkę
zetrzeć na tarce jarzynowej, natkę pokroić, czosnek zetrzeć ze solą, cebulę pokroić na talerzyku. Wszystko wymieszać z olejem, octem,
cukrem nałożyć do słoików. Gotować 10-15 minut.

Sałatka Maryli

cebula konserwowa
kukurydza
czerwona fasola
papryka konserwowa i majonez

Sałatka

1 kg ogórków
1 kg marchwi
1 kg kapusty białej
2 łyżki soli
3-4 cebule
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
Zagotować wlać, wymieszać włożyć i gotować


Sałatka

fasola z puszki (czerwona)
jabłka
pora
kukurydza
winogrona
ananasy
jajka
majonez




Buraczki

5 kg buraczków
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1 ½ szklanki cukru
3 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
3 duże cebule drobno posiekane
2 ½ łyżki soli
5 ząbków czosnku utrzeć z solą
Zetrzeć na grubej tarce poukładać wszystkie przyprawy i ostudzoną zalewę. Pozostawić na
24 godziny, przekładać przez sito, gotować 15 minut.


Buraczki z kapustą

1 kg kapusty
1 kg buraczków
25 dag cebuli
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu


Leczo

kapusta biała
papryka czerwona lub zielona
kiełbasa, cebula, pora, papryka sucha, pieprz, sól,
przecier pomidorowy
Kapustę poszatkować i uprażyć na oleju, paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę, cebulę, porę uprażyć na oleju gdy wszystko będzie miękkie założyć do jednego garka, dodać przecier pomidorowy, paprykę suchą, pieprz i sól. Prażyć do całkowitej miękkości.

Pizza

3 szklanki mąki
½ szklanki wody ( może być pół na pól mleka)
10 dag oliwy (oleju)
3 dag drożdży
łyżeczka soli
można dodać żółtka
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto
i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na grubość około 1 cm formować placuszki układać na wysmarowanej olejem blaszce i znów pozostawić na ½ godziny. Piec 30 minut.

Ogórki konserwowe

5 szklanek wody
1 szklanka octu
3 łyżki cukru 12 łyżeczek
1 łyżka soli 6 łyżeczek
Gotować 4-5 minut.
gorczyca, koperek, pieprz pachnący, listko bobkowe, chrzan, czosnek.

Papryka

gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie
Zalewa:
2 ½ szklanki octu
13 łyżek cukru
4 litry wody
4 łyżki soli
Na słoik po 1 łyżeczce oliwy.

Fasola

1 litr wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
Gotować 3 minuty.

Ketchup

2 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,5 kg włoszczyzny ( korzenie pietruszki, selera, pora, marchew)
¼ kg cebuli
¼ kg cukru
1 łyżeczka kminku
5 dag musztardy
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
3-4 goździki
½ szklanki octu
3 łyżeczki soli
Wszystkie rozdrobnione składniki włożyć do jednego naczynia zmieszać zostawić na 24 godziny. Następnie zagotować i dusić 3-4 godz.
Przetrzeć przez sito. Zagotować w słoikach.

Bigos

0,7 kg pieczarek
0,30 kg ogórków kiszonych
0,50 kg kiełbasy i cebuli
przecier pomidorowy

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 6 minut