profil

Jedzenie - słówka

poleca 85% 692 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Il vitto- jedzenie
I frutti- owoce
1. la mela- jabłko
2. la pesca- brzoskwinia
3. il limone- cytryna
4. la prugna- śliwka
5. la fragola- truskawka
6. la ciliegia- czereśnia
7. il cocomero- arbuz
8. la banana- banan
9. l’ ananas- ananas
10. il melone- melon
11. la castagna- kasztan jadalny
12. l’ uva- winogrono
13. l’ aranca- pomarańcza
14. la figa- figa
15. la pera- gruszka
16. il ribes- porzeczka
17. l’ amarena- wiśnia
18. la fragola di bosco- poziomka
19. la nociciola- orzech laskowy
20. il noce- orzech włoski
21. il mandarino- mandarynka
22. il lampone- mandarynkail
23. il pompelo- grejfrut
24. i datteri- daktyle

Le verdure- warzywa
1. la cipolla- cebula
2. la cicoria- cykoria
3. il cavolifore- kalafior
4. la patata- kartofel
5. la carota- marchew
6. il cetriolo- ogórek
7. il prezzemelo- pietruszka
8. il pomodoro- pomidor
9. il pisello- zielony ogórek
10. l’ aglio- czosnek
11. la lattuga- sałata ogrodowa
12. la zucchina- kabaczek
13. il peperone- papryka
14. il finocchio- koper włoski
15. la zucca- dynia
16. il cavolo- kapusta
17. il fagiolo- fasola
18. il fagiolino- fasolka
19. il spinacio- szpinak

Il pesce e il frutti al mare- ryby i owoce morza
1. il pesce- ryba
2. l’ anguilla- węgorz
3. il polpo- ośmiornica
4. il melruzzo- dorsz
5. il storione- jesiotr
6. il calmaro- kalmar
7. la carpa- karp
8. il gambretto- krewetka
9. l’ aragosta- langusta
10. il salmone- łosoś
11. la cozza- małż jadalny
12. la seppia- mątwa
13. la trota- pstrąg
14. il palombo- rekin jadalny
15. la sandra- sandacz
16. la sardina- sardynka
17. l’ aringa- śledź
18. il tonno- tuńczyk
19. il pesce fresco- świeża ryba
20. il pesce surgelato- ryba mrożona
21. il pesce salato- ryba solona
22. il pesce affumicato- ryba wędzona
23. il pesce seccato- ryba suszona
24. la sogliola- sola


Il carne- mięso
1. il carne di montone- baranina
2. la bistecca- befsztyk
3. la pancetta affumicata- bekon
4. la pancetta- boczek
5. il cane di vitello- cielęcina
6. lo salame- kiełbasa
7. il prosciutto- szynka
8. la mortadella- mortadela
9. la sarsiccia- biała kiełbasa, serdelek
10. wurstel- parówki
11. il filetto- polędwica
12. la coppa- salceson
13. la costoletta di maiale- schab
14. il lardo- słonina
15. il fegato- wątróbka
16. il carne di maiale- wieprzowina
17. il carne di manzo- wołowina
18. il costole- żeberka
19. l’ oca- gęś
20. il tacchino- indyk
21. l’ anitra- kaczka
22. la gallina- kura
23. il pollo- kurczak
24. il cane macinata- mięso mielone
25. il pasticcio- pasztet

Il pane- pieczywo
1. il panino- bułka
2. il brioche- bułka słodka
3. il pane- chleb
4. il pane integrale- chleb razowy
5. croissant- rogalik
6. il biscotto- sucharek

Il latticini- nabiał
1. l’ uovo- jajko
2. yogurt- jogurt
3. la margarina- margarina
4. il burro- masło
5. il latte- mleko
6. il latte in polvere- mleko w proszku
7. il latte in scatola- mleko w puszce
8. il formaggio- ser
gatunki serów:
- bel paese
- fontina
- gorgonzola
- mozarella
- parmigiano
- stracchino
9. la panna- śmietana
10. la ricotta- twarożek

I articuli alimentare- artykuły spożywcze
1. lo zucchero- cukier
2. la farina- mąka
3. i fiocchi d’ avena- płatki owsiane
4. il riso- ryż
5. il miele- miód
6. la pasta- makaron
rodzaje makaronów:
- spaghettini
- spaghetti
- rigatoni
- penne rigate
- pennine rigate
- penne
- lisce
- fusilli
- pipe rigate
- tortiglioni

I dolciumi- wyroby cukiernicze
1. il gelato- lód
2. la torta- ciasto
3. la cioccolata- czekolada
4. la ciambella- obważanek
5. il pasticino- ciastka
6. il candito- lizak
7. la marmellata- marmolada
8. la caramella- cukierek
9. il biscotto- biszkopt
10. la frutta cotta- owoce gotowane w syropie
11. la macedonia- sałatka owocowa
12. il pecorino con pere- owczy ser z gruszką
13. zabaione- krem z żółtek

Le bibite- napoje
1. te- herbata
2. la ciccolata- kakao
3. le caffe- kawa
4. le caffelatte- kawa z mlekiem
5. coctail- koktajl
6. il frullato- koktajl mleczny
7. cognac- koniak
8. il ghiaccio- lód
9. l’ aranciata- oranżada
10. la birra- piwo
11. lo succo di frutta- sok owocowy
12. il vino bianco- białe wino
13. il vino rosso- wino czerwone
14. il vino rosato- wino różowe
15. il vino dolce- wino słodkie
16. il vino semisecco- wino półwytrawne
17. il vino secco- wino wytrawne
18. lo spumante- wino musujące
19. la vodka- wódka
20. l’ acquq minerale- woda mineralna
21. la grappa- wódka grappa z winogron

I condimenti- przyprawy
1. lo sale- sól
2. il pepe- pieprz
3. l’ olio- olej
4. l’ aceto- ocet
5. la papricia- papryka mielona
6. lo senape- musztarda
7. la saliva- szałwia
8. il basilico- bazylia

I piatti- dania
1. l’ insalata russa- sałatka jarzynowa z majonezem
2. il prosciutto crudo- szynka surowa wędzona
3. il prosciutto cotto- szynka gotowana
4. il prosciutto con melone- szynka z melonem
5. il bordo- rosół
6. minestrone- zupa jarzynowa
7. la zuppa di cetriolo- zupa ogórkowa
8. la zuppa di cipolla- zupa cebulowa
9. la minestra di barbabietole- barszcz czerwony
10. la frittata- jajecznica
11. la minestra- zupa
12. il cane cruda- mięso mielone surowe
13. il cane ai ferri- mięso z rusztu
14. la cotoletta alla milanse- kotlet panierowany
15. la grassa- tłusta
16. la porchetta- pieczony prosiak

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty