profil

satysfakcja 81 % 405 głosów

Właściwości tłuszczów. Rola tłuszczu w organizmie człowieka.

drukuj
Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Właściwości tłuszczów:
1). Są nierozpuszczalne w wodzie zimnej i gorącej.
2). Rozpuszczają się jedynie w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzen, eten, chlorofil
3). W stanie chemicznie czystym nie mają ani zapachu ani smaku, ale łatwo chłoną obce zapachy. Naturalne produkty tłuszcze zawierają różne substancje nadające smak, zapach i barwę, np. białko, witaminy, barwniki i enzymy.
4). Z wodą tworzą emulsję.
5). Są lżejsze od wody.
6). Konsystencja tłuszczów zależy od rodzaju kwasów tłuszczowych; duża ilość kwasów nasyconych nadaje im konsystencję stałą, natomiast kwasy nienasycone dają tłuszcze o konsystencji ciekłej lub mazistej. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać ciekłą nazywamy olejami.
7). Punkt topnienia tłuszczów zależy od zawartości kwasów tłuszczowych:masło 30-35 stopni Celsjusza, tłuszcze wieprzowe 35-45 stopni Celsjusza, oleje roślinne (-30)-(-20) stopni Celsjusza, oliwa 0-(-2) stopni Celsjusza.
8). Od temperatury topnienia zależy strawność i przyswajalność - im niższa temperatura topnienia, tym są tłuszcze łatwiej strawne i przyswajalne.
9). Tłuszcze ogrzewane do ok. 300 stopni Celsjusza ulegają rozkładowi ("przypalają się") wydzielając nieprzyjemny, ostry i drażniący zapach na skutek tworzenia się akroleiny - powstałej przez odwodnienie glicerolu. Akroleina w większych ilościach wykazuje działanie toksyczne na ustrój człowieka.
10). W czasie przechowywania, tłuszcze ulegają jełczeniu - są to procesy fizykochemiczne, zachodzące pod wpływem światła, temperatury, powietrza, wilgoci, drobnoustrojów. Rozpadają się do glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych ze zmianą smaku, zapachu i barwy.


Rola tłuszczów w naszym organizmie:
- chroni ciało prze utratą ciepła
- umożliwia utrzymywanie narządów wewnętrznych w prawidłowym położeniu
- ochrania narządy prze urazami mechanicznymi
- zapewnia energię powstającą w wyniku spalenia tkanki tłuszczowej (bez uszczerbku na zdrowiu) przy niedoborze innych składników energetycznych

Data dodania: 2010-04-12


Autor OjTyNiedobry
Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (0) Brak komentarzy zobacz wszystkie
Typ pracy


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.