profil

Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów – tłuszcze, aminokwasy, białka i węglowodany.

drukuj
satysfakcja 55 % 60 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów, są to związki chemiczne zawierające w swoich cząsteczkach dwie lub więcej grup funkcyjnych, połączonych z rdzeniem węglowodorowym .
Właściwości fizyczne i chemiczne wielofunkcyjnych pochodnych węglowodorów to wypadkowa właściwości części węglowodorowej i wszystkich grup funkcyjnych. I tak np. w wypadku aminokwasów analizując wzór możemy wnioskować, że będą one wykazywać właściwości kwasów, amin a także węglowodorów. Zaś w przypadku np. aldehydu glicerynowego, mógłby on zachowywać się jak: aldehyd, alkohol wodorotlenowy, a nawet jak węglowodór. Zatem przejdę teraz do analizy poszczególnych grup.

I. Tłuszcze

Tłuszcze są tak naprawdę estrami i pochodzą od wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu, a ten jest alkoholem wielowodorotlenowym, czyli posiada w swej cząsteczce więcej niż jedną grupę funkcyjną. Każda cząsteczka glicerolu zawiera trzy grupy wodorotlenowe, i stąd tłuszcze możemy rozpatrywać jako związki wielofunkcyjne. Oto jak powstają:
O O
CH2-OH + OH-C – C17H35 CH2 – O – C – C17H35
O O
CH2-OH + OH-C – C17H35 = CH2 – O – C – C17H35 + 3H2O
O O
CH2-OH + OH-C – C17H35 CH2 – O – C – C17H35
gliceryna kwas tłuszcz
stearynowy
Tłuszcze wchodzą w skład każdej żywej komórki, gdzie odgrywają doniosłą rolę fizjologiczną oraz gromadzą się w różnych częściach organizmu jako zapasowa substancja odżywcza. Przy utlenianiu tłuszczów zachodzącym w żywym organizmie wydziela się dwa razy tyle ciepła jak przy utlenianiu węglowodanów.
Większość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w temp. pokojowej ma twardą konsystencję. Wyjątkiem jest tu tran. Natomiast tłuszcze roślinne są przeważnie ciekłe, tylko nieliczne z nich nie.
Tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie. Pod wpływem silnego mieszania z pewnymi roztworami rozbijają się w drobne kuleczki, tworząc emulsję, jak np. mleko. Dobrze natomiast rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych jak: eter, benzyna czy alkohol.
Tłuszcze mają ważną rolę w naszym życiu, przede wszystkim są ważnym składnikiem pożywienia. Jednakże nasz organizm nie przyswaja ich w stanie niezmienionym.
Tłuszcze ciekłe, które są znacznie tańsze od twardych, używane są do produkcji tłuszczów utwardzanych. Utwardzanie takie polega na działaniu wodorem na oleje w podwyższonej temperaturze. Prowadzi się ów proces w obecności katalizatorów.

Data dodania: 2010-01-17

Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (1) Brak komentarzy zobacz wszystkie
5.4.2010 (13:31)

Bardzo dobra praca !!!



Bartek23020 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt wczoraj o 20:42

Wymień rodzaje zanieczyszczeń i ich rozwiązania

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

oolaaa0 rozwiązanych zadań
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

domka77690 rozwiązanych zadań
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

edi1110 rozwiązanych zadań
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

edi1110 rozwiązanych zadań
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.