Bakterie żyją prawie wszędzie i potrafią szybko się rozmnażać. Są organizmami pionierskimi, czyli zasiedlającymi środowiska pozbawione życia. Jako pierwsze pojawiają się w miejscach, gdzie życie odbudowywane jest na nowo np. po pożarach lasu.
W przemyśle spożywczym wykorzystywane są do sporządzania serów, kefirów, jogurtów oraz kiszonych warzyw.
W oczyszczaniu środowiska pełnią ważną funkcję-rozkładają szczątki organizmów na substancje proste. Sole mineralne, które powstają w czasie tego procesu użyźniają gleby. Niektóre bakterie wykorzystują toksyny, np. laseczka jadu kiełbasianego.
Bakterie wywołują też procesy gnilne pogarszające znacznie jakość żywności.( Zwłaszcza owoców i warzyw.)
Naukowców zainteresowały bakterie wywołujące choroby. Atakują one nie tylko ludzi i zwierzęta, ale także rośliny. Do najczęściej występujących u ludzi chorób wywoływanych przez bakterie to:
GRUŹLICA, ZAPALENIE PŁUC, ANGINA, CZERWONKA BAKTERYJNA, KIŁA I CHOROBA WRZODOWA ŻOŁĄDKA.
Bakterie chorobotwórcze zwalcza się za pomocą antybiotyków.