profil

satysfakcja 54 % 32 głosów

Zastosowanie, znaczenie, funkcje

drukuj

Kwasy tłuszczowe w przyrodzie i gospodarce

Nasycone kwasy tłuszczowe mają zwykle liniową strukturę, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe w konfiguracji cis są V-kształtne. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych (przyjmowanych z pożywieniem) może wraz z cholesterolem odkładać się w naczyniach krwionośnych i stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w olejach roślinnych, dzięki kształtom cząsteczek nie mają tendencji do agregacji, ich spożywanie jest więc zdrowsze niż przyjmowanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, zawierających dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Modele cząsteczek:

Modele cząstek kwasów

Nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizm ludzki nie potrafi jednak syntetyzować większości potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem. Kwasy takie zostały nazwane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), a zaliczają się do nich np. kwas oleinowy, linolowy i linolenowy.

Przydatne hasło? Tak Nie


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.