profil

Referat na temat dodatki do zywnosci

15 pkt za rozwiązanie + 8 pkt za najlepsze rozwiązanie - 26.11.2016 (16:25) - przydatność: 100% - głosów: 9
Odpowiedzi
floraora
29.11.2016 (19:50)
Dodatek do żywności - jest to substancja, która zmienia właściwości żywności po jej dodaniu. Np. Polepsza parametry żywności , nadaje i utrzymuje cechy organoleptyczne produktu   
Podział ze względu na pochodzenie Dodatki do żywności – podział ze względu na pochodzenie:
naturalne,
identyczne z naturalnymi,
sztuczne 
Chemiczne dodatki do żywności można podzielić na  
konserwanty, przeciwutleniacze – przedłużają trwałość produktów.
Emulgatory , spulchniacze- zmieniają konsystencję produktow .
Barwniki do żywności –( moga być naturalne , identyczne z naturalnymi , syntetyczne).  Nadają lub przywracają barwę produktom spożywczym 
Ciekawostki 
W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością około 2 kg chemicznych dodatków do żywności,
Wzmacniacze smaku są popularnym składnikiem produktów wysoko przetworzonych , np.  zupy w proszku czy konserwy . Glutaminian sodu (E621)- sól monosodowa kwasu glutaminowego. Wzmacnia smak potraw.Był stosowany do badań na zwierzętach, odnotowano negatywny wpływ na ich układ nerwowy. Tyle, że w tych badaniach podawano zwierzętom tak duże dawki tej substancji, jakich my nie mamy możliwości zjeść.   
Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności .Numer E. 
100-199 Barwniki
200-299 Konserwanty
300-399 Przeciwutleniacze
400-499 Emulgatory
500-599 środki pomocnicze
600-699 wzmacniacze smaku
900-999 Środki słodzące
1000-1999 Stabilizatory , konserwanty  
 Lista niebezpiecznych i szkodliwych dla organizmu substancji E oraz konserwantów zawartych w produktach spożywczych  
E 102 tartrazyna( barwnik) – występuje w sztucznych miodach, napojach w proszku ,w galaretkach itd. – u astmatyków może powodować reakcje alergiczne , bezsenność ,brak koncentracji , a nawet depresje.
E 104 żółcień chinolinowa – napoje gazowane ,lody,galaretki –wysypka, zaczerwienie skory
E 123 amarant – ciasta w proszku , kasze, galaretki ,napoje- ma dzialanie mutagenne ,jest podejrzewany o dzialanie kancerogenne
E 951 aspartam (zastepuje cukier ) – napoje,desery ,soki ,marmolady ,sosy, pieczywo .Moze powodowac bialaczke, choroby ukladu nerwowego, raka pluc.  
Prosze Bardzo :)
Przydatne rozwiązanie? Tak Nie