profil

Zastosowanie fermentacji w przemysle spożywczym

5 pkt za rozwiązanie + 3 pkt za najlepsze rozwiązanie - 17.11.2015 (16:28) - przydatność: 62% - głosów: 122
Odpowiedzi
pomocniczkazuzi
17.11.2015 (16:53)
Proces utleniania, czyli fermentacja- dzięki licznym bakteriom i niektórym grzybom. -Fermentacja octowa jest podstawowym procesem w przemysłowej produkcji octu. -Fermentacja mlekowa-Podczas dużego wysiłku fizycznego w mięśniach powstaje kwas mlekowy. - powoduje kwaśnienie mleka, kwaszenie kapusty i ogórków. (ma ona zastosowanie w produkcji kiszonek i w mleczarstwie) -Zastosowanie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym · W mleczarstwie; Prowadzi się hodowlę grzybków kefirowych. - używane do produkcji kefiru. Bakterie mlekowe stosuje się w mleczarstwie jeszcze do produkcji takich napojów jak: mleko ukwaszone (zsiadłe), kefir, jogurt, mleko jogurtowe, mleko acidofilne i inne. · Do ukwaszania śmietanki spożywczej · Do ukwaszania śmietanki przeznaczonej do produkcji masła · Do dojrzewania serów podpuszczkowych · Do ukwaszania mleka przeznaczonego do produkcji serów twarogowych · Bakterie mlekowe biorą udział w kwaszeniu kapusty, ogórków oraz innych warzyw. Kwaszenie polega głównie na fermentacji mlekowej. · W przemyśle piekarskim; wchodzą w skład zakwasów chlebowych. Wywołując fermentację mlekową zakwaszają one ciasto żytnie, -Fermentacja alkoholowa jest wykorzystywana w piwowarstwie, winiarstwie, gorzelnictwie, kandyzowaniu owoców.
komentarze
SolVer15102001 17.11.2015 (16:54)

dzięki :)

Przydatne rozwiązanie? Tak Nie
MaLima
18.11.2015 (18:34)
Wino i inne alkohole - sfermentowane winogrona (lub inne owoce).
Często sfermentowane potrawy smakują lepiej (teoretycznie).
Przydatne rozwiązanie? Tak Nie
Dodaj zadanie
8 pkt - 6.11.2023 (04:37)

Badanie komisyjne