jansynonim10 rozwiązanych zadań
jansynonim
24.5.2015 (13:17)
Otrzymywanie:
reakcja zmydlania tłuszczu:
tłuszcz + wodorotlenek (np. sodu) -(temperatura) -> mydło (sodowe) + glicerol
reakcja zobojętniania:
wyższy kwas karboksylowy (np. stearynowy) + wodorotlenek (np. sodu) -(temperatura) ->mydło (stearynian sodu) + woda
właściwości mydeł:
rozpuszczalność:
*rozpuszczalne (np. sodowe, potasowe)
*trudno lub nierozpuszczalne (litowe, magnezowe, glinowe, wapniowe)
stan skupienia:
*stałe
-twarde (sodowe, wapniowe)
-miękkie (glinowe)
*półciekłe (litowe)
*ciekłe (potasowe)
właściwości mydeł a ich zastosowanie:
*potasowe (szare, maziste, dobrze rozpuszczalne) - płyny do prania, preparaty do mycia skóry, antybakteryjne mydła w płynie, preparaty na mszyce, pasty odplamiające smary
*magnezowe (trudno rozpuszczalne) - szampony, płyny do kąpieli, mydła w płynie
*litowe(nierozpuszczalne) - składniki zagęszczające smary łożyskowe
*glinowe (stałe, miękkie, nierozpuszczalne) - impregnacja tworzyw bawełnianych
*sodowe (twarde, białe, stałe, dobrze rozpuszczalne) - mydła toaletowe w kostkach
Przydatne rozwiązanie?
Tak
Nie