profil

Zasoby wodne hydrosfery i ich charakterystyka.

Ostatnia aktualizacja: 2020-07-08
poleca 85% 277 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

HYDROSFERA - to wodna powłoka Ziemi. Zasoby wodne hydrosfery to ok. 1454 mln km 3 wody.

Największą część hydrosfery obejmują:
- wody wszechoceanu - 94% ogólnej ilości wody;
- wody podziemna - 4,1%;
- lodowce i lądolody - 1,65%;
- wody w jeziorach - 0,02%;
- wilgoć glebowa - 0,006%;
- woda w atmosferze - 0,001%;
- woda w rzekach - 0,0001%.

Powyższe zasoby wodne hydrosfery są w ustawicznym ruchu oraz przechodzą w różne stany skupienia, czyli biorą udział w ciągłym obiegu wody w przyrodzie. Na ten obieg składają się następujące procesy:
- parowanie z otwartych powierzchni wodnych;
- unoszenie pary wodnej ku górze i jej przemieszczanie;
- kondensacja pary wodnej - powstawanie chmur;
- powstawanie opadów atmosferycznych;
- opad atmosferyczny spływa po powierzchni lub wsiąka w grunt, zasilając w ten sposób wody powierzchniowe płynące, stojące lub podziemne (gruntowe);
- ponowne parowanie i cykl się powtarza.

CHARAKTERYSTYKA zasobów wodnych hydrosfery:
a) wody wszechoceanu - obejmują obszar 361 mln km2, co stanowi 71% powierzchni globu ziemskiego. Przeciętna głębokość wynosi 3800m. Ten olbrzymi obszar wodny rozdzielony jest kontynentami lub granicami umownymi na 3 wielkie zbiorniki wodne: Ocean Spokojny - 180mln km2, Ocean Atlantycki - 106mln km2 i Ocean Indyjski - 75mln km2. Mniejsze części oceanów, oddzielone w sposób mniej lub bardziej wyraźny od wód otwartych - są nazywane MORZAMI, zatokami np. Meksykańska, Bengalska, czy Zatoka Biskajska.

Wody wszechoceanu ze względu, iż zajmują aż 94% objętości całej hydrosfery znajdują się w ciągłym ruchu i mają ogromne znaczenie przyrodnicze i gospodarcze.
Woda wszechoceanu jest słona (zawiera znaczną ilość rozpuszczonych soli mineralnych) - średnie zasolenie 35%o {promile} = 35g/L). Głównym składnikiem tych wód jest NaCl (chlorek sodu) = sól kuchenna. Temp. Wód wszechoceanu zależy od temperatury powietrza i jest zróżnicowana w zależności od szerokości geograficznych.

b) wody podziemne - czyli wody, które wsiąkły w podłoże. Jeżeli warstwa zgromadzonej wody - czyli tak zwana warstwa wodonośna, leży na większej głębokości - to wody jej noszą nazwę wód gruntowych. Odznaczają się one dobrym przefiltrowaniem przez podłoże i dlatego są często wykorzystywane do picia. Wody gruntowe - nie są zawsze wodami chemicznie czystymi - tzn. zawierają zawsze pewną ilość rozpuszczonych w sobie składników mineralnych i jeżeli w 1 litrze wody występuje 1gr. substancji mineralnych, co nadaje jej wyraźny smak, to wodę tę ...

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 2 minuty