1. ‘łykając, wprowadzać płyn do żołądka’; 2. ‘pić napoje alkoholowe’; 3. ‘(o przyciasnym obuwiu, ubraniu) uwierać’.
1. ‘łykając, wprowadzać płyn do żołądka’; 2. ‘pić napoje alkoholowe’; 3. ‘(o przyciasnym obuwiu, ubraniu) uwierać’.
Od XIV w.; ogsłow. (por. czes. pít, piji, ros. piť, pju) < psłow. *piti, *pьję ‘pić’,forma wielokrotna *pьjati – pokrewne z gr. pī´ nō ‘piję’, alb. pi ‘ts.’ oraz stind. pītás ‘opity’, pītís ‘picie, napój’ – podstawą dla nich wszystkich jest pie. *pōi- / *pī- ‘pić’; wtórnie wykształciło się też znaczenie ‘gnieść, uwierać’ < ‘mocno przywierać do czegoś’ < ‘pić (zapewne przywierając ustami do naczynia)’.
Źródło
Spór pomiędzy Niemcami a Polakami o pierwszeństwo w wynalazku piwa jest niedorzecznym, bo już w starożytności pisarze greccy i rzymscy wspominają o napoju z wyroszczonej pszenicy i jęczmienia, poświęconym bogini rolnictwa, Cererze, i dlatego, zowiącym się po łacinie cerevisia. Prawdopodobnie zaś Grecy i Rzymianie otrzymali wynalazek piwa od starszych jeszcze od siebie narodów. Jeżeli Tacyt mówi, że Germanie robili napój z jęczmienia, a milczy o Lechitach, to dlatego, że o Lechii, za Karpatami, nic nie wiedział. Że jednak nad Gopłem i Wartą leżała kraina odwiecznie rolnicza, w niej więc ze zboża musiał być obficie wyrabiany napój, skoro piwem od powszedniego picia został nazwany.
Zygmunt Gloger, Encyklopedia staropolska, 1900-1903
‘napój otrzymywany przez fermentację słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody’; od XIV w.; pochodzi od psłow. *pivo ‘napitek, napój’ utworzonego od psłow. *piti ‘pić’
‘dawać pić’; od XVI w., lecz już w XV w. słowo występowało w formach przedrostkowych: napoić oraz upoić; ogsłow. < psłow. *pojiti ‘powodować, że ktoś lub coś pije, dawać pić’ utworzone od psłow. *piti ‘pić’
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
czasownik przedrostkowy
forma wielokrotna pijać --> napijać się, popijać, wpijać się, wypijać.
Materiał opracowany przez eksperta