profil

Żywienie człowieka

(72)
Wszystkie przedmioty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
poleca88%

Matura

Co Cię czeka na wiosnę? W kwietniu przystąpisz do ustnego egzaminu maturalnego z języka polskiego. W sali egzaminacyjnej spędzisz około 25 minut: przez 15 minut będziesz prezentował wybrany przez siebie temat, a przez kolejne 10 będziesz...

poleca87%

Umowa na świadczenie usług cateringowych

Umowa na świadczenie usług cateringowych zawarta w Opolu w dniu 03.01.2013r. pomiędzy: firmą „MOBILERTUX” reprezentowaną przez: Jana Kowalskiego, zwaną dalej „Zamawiającym” a Restauracją „POLSKI SMAK” reprezentowaną przez Janinę Nowak, zwaną dalej...

poleca85%

Struktura rozmowy telefonicznej z klientem

Rozmawiając z potencjalnym klientem powinniśmy pamiętać o kilku ważnych czynnościach, a mianowicie chcąc pozyskać nabywcę, musimy przekonać go do naszego produktu czy usługi. Sposób, w jaki będziemy rozmawiać w znacznym stopniu może nam to...

poleca86%

Dietetyka dla osób aktywnych

Patrz załącznik poniżej

poleca87%

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest oparta na zasadach diety łatwo strawnej, modyfikujemy jednak podaż tłuszczu. Stosujemy ją zarówno w stanach ostrych jak i przewlekłych, pamiętając, że dietę należy dostosować indywidualnie do...

poleca84%

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

Funkcje: Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek Środowisko procesów życiowych Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca,...

poleca87%

Witamina D - źródła, funkcje, metody oznaczania, skutki niedobor i nadmiaru

Witamina D Związki chemiczne z grupy steroidów wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Związane są z homeostazą wapniowo – fosforanową organizmu oraz metabolizmem tkanki kostnej. cholekalcyferol (D3) – synteza skórna pod wpływem światła...

poleca87%

Błonnik pokarmowy - źródła, frakcje i funkcje

Błonnik Włókno, kompleks wielu różnych skład. org. wchodzących w skład błon komórkowych i tk. podporowej roślinnej. Obejmuje tę część pożywienia roślinnego, która jest oporna na działanie enzymów przew. pokarm. człowieka. Zasada oznaczania:...

poleca85%

Zmysł Smaku

– pobudzenie przez bezpośredni kontakt receptorów z substancjami smakowymi (substancje nielotne rozpuszczalne w wodzie o stężeniu molekularnym 50 – 20000) W jamie ustnej znajdują się specjalne brodawki, w których są kubki smakowe, będące...

poleca90%

Stosowane w Polsce naturalne sacharydowe środki słodzące

- D-Glukoza Ze względu na szybkie wchłanianie jest źródłem energii dla chorych Jest popularnym środkiem słodzącym do piwa, napojów orzeźwiających i czekolady Do jej metabolizmu potrzebna jest insulina, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków...