profil

Żywienie człowieka

(72)
Teksty
Pokaż więcej
Dodaj zadanie

Masz problem z pracą domową?
Pomożemy rozwiązać Twoje zadania

0 online
poleca88%

Matura

Co Cię czeka na wiosnę? W kwietniu przystąpisz do ustnego egzaminu maturalnego z języka polskiego. W sali egzaminacyjnej spędzisz około 25 minut: przez 15 minut będziesz prezentował wybrany przez siebie temat, a przez kolejne 10 będziesz...

poleca87%

Umowa na świadczenie usług cateringowych

Umowa na świadczenie usług cateringowych zawarta w Opolu w dniu 03.01.2013r. pomiędzy: firmą „MOBILERTUX” reprezentowaną przez: Jana Kowalskiego, zwaną dalej „Zamawiającym” a Restauracją „POLSKI SMAK” reprezentowaną przez Janinę Nowak, zwaną dalej...

poleca85%

Struktura rozmowy telefonicznej z klientem

Rozmawiając z potencjalnym klientem powinniśmy pamiętać o kilku ważnych czynnościach, a mianowicie chcąc pozyskać nabywcę, musimy przekonać go do naszego produktu czy usługi. Sposób, w jaki będziemy rozmawiać w znacznym stopniu może nam to...

poleca86%

Dietetyka dla osób aktywnych

Patrz załącznik poniżej

poleca87%

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest oparta na zasadach diety łatwo strawnej, modyfikujemy jednak podaż tłuszczu. Stosujemy ją zarówno w stanach ostrych jak i przewlekłych, pamiętając, że dietę należy dostosować indywidualnie do...

poleca85%

Woda - funkcje, czynniki wpływające na zapotrzebowanie i równowaga kwasowo – zasadowa

Funkcje: Gasi pragnienie, orzeźwia, pielęgnuję Główny składnik organizmu, materiał budulcowy – stanowi strukturalną część komórek i tkanek Środowisko procesów życiowych Nośnik i rozpuszczalnik wielu substancji, np. składników mineralnych: Ca,...

poleca87%

Witamina D - źródła, funkcje, metody oznaczania, skutki niedobor i nadmiaru

Witamina D Związki chemiczne z grupy steroidów wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Związane są z homeostazą wapniowo – fosforanową organizmu oraz metabolizmem tkanki kostnej. cholekalcyferol (D3) – synteza skórna pod wpływem światła...

poleca86%

Błonnik pokarmowy - źródła, frakcje i funkcje

Błonnik Włókno, kompleks wielu różnych skład. org. wchodzących w skład błon komórkowych i tk. podporowej roślinnej. Obejmuje tę część pożywienia roślinnego, która jest oporna na działanie enzymów przew. pokarm. człowieka. Zasada oznaczania:...

poleca85%

Zmysł Smaku

– pobudzenie przez bezpośredni kontakt receptorów z substancjami smakowymi (substancje nielotne rozpuszczalne w wodzie o stężeniu molekularnym 50 – 20000) W jamie ustnej znajdują się specjalne brodawki, w których są kubki smakowe, będące...

poleca90%

Stosowane w Polsce naturalne sacharydowe środki słodzące

- D-Glukoza Ze względu na szybkie wchłanianie jest źródłem energii dla chorych Jest popularnym środkiem słodzącym do piwa, napojów orzeźwiających i czekolady Do jej metabolizmu potrzebna jest insulina, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków...

poleca91%

Funkcjonalna rola białek

1.Przemiany białek pod wpływem ogrzewania Ogrzewanie do odpowiednio wysokiej temperatury powoduje cieplną denaturację białek oraz zwiększa szybkość biochemicznych i chemicznych reakcji pozostałych składników żywności Wskutek gotowania,...

poleca90%

Mandarynki – citrus nobilis andr. (citrus reticulata bl.)

Spis treści Charakterystyka roślin cytrusowych Systematyka Mandarynka – pochodzenie Budowa Uprawa Podział mandarynek Przechowywanie Piśmiennictwo Charakterystyka roślin cytrusowych Rośliny z rodzaju Citrus należą do rodziny rutowatych...

poleca88%

Leszcz - abramis brama

Spis treści: Wstęp teoretyczny Systematyka zoologiczna leszcza Rozsiedlenie leszcza Warunki środowiska Budowa ciała i cechy zewnętrzne Płodność Rozwój Wartości odżywcze Jakość produktów rybnych Wstęp teoretyczny Leszcz jest...

poleca85%

Węglowodany jako paliwo treningowe

Węglowodany zwane też cukrowcami lub cukrami występują w przyrodzie w różnej postaci. Różnią się między sobą budową chemiczną właściwościami fizycznymi, rozpuszczalnością, smakiem itp. Pod względem budowy chemicznej cukrowce są...

poleca87%

Białko

Białko jest składnikiem budulcowym wszystkich tkanek człowieka. Biokatalizatory warunkujące przemianę materii, niektóre hormony, enzymy i inne związki biologicznie czynne – to także substancje białkowe. Dlatego rola białka w przyrodzie jest...

poleca88%

Odchudzanie racjonalne, wg; irl Kraków.

BH.305. MOTTO: Wzorcowe odżywienie komórek organizmu, to: OBOWIĄZKOWY standard. * PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA: Tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją...

poleca85%

dieta 7 dniowa dla osób w wieku starszyn

PRZYKŁADOWE DIETY DLA OSÓB W WIEKU STARSZYM: Dzień 1 I Śniadanie: Zupa mleczna z musli: - mleko 0,5% 250 g - musli z rodzynkami i orzechami 40 g - Chleb żytni razowy 70 g - Margaryna miękka 5 g - Kurczak z rożna 60...

poleca85%

Żywienie osób w wieku straszym

Obecnie na świecie żyje około 580 milionów ludzi w starszym wieku (60 lat i więcej), spośród których 355 milionów żyje w krajach rozwiniętych o wysokim statusie socjalno-ekonomicznym. Do 2020 r. liczba osób w starszym wieku na całym świecie...

poleca85%

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

Przez nadciśnienie tętnicze rozumie się utrwalone podwyższenie ciśnienia tętniczego (zarówno skurczowego, jak rozkurczowego) powyżej normy określanej obecnie, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jako 139 mm Hg dla ciśnienia...

poleca87%

Żywienie w cukrzycy

Według WHO cukrzyca, uznana już za chorobę społeczną, jest jednym z najgroźniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Lekarze alarmują, że rozprzestrzeniająca się w bardzo szybkim tempie choroba, może stać się epidemią XXI wieku. Związane z nią...

poleca85%

Otyłość wśród dzieci

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm: w XXI wieku grozi nam epidemia otyłości. Specjaliści usiłują jej zapobiec. Organizowane są Międzynarodowe Warsztaty Leczenia Otyłości w celu wymiany doświadczeń i koordynacji działań. Ostatnie - piąte -...

poleca84%

Czekolada

Historia czekolady jest bardzo bogata i liczy kilka tysięcy lat. Dowodzi to, jak staranie jest dobrany dzisiaj jej skład oraz ile czasu ludzkość potrzebowała, by udoskonalić ten wyrób. W początkach powstawania tego smakołyku nauka najpierw...

poleca85%

Polifenole w czekoladzie

Związki polifenolowe należące do przeciwutleniaczy, występujące w surowcach roślinnych zaliczane są do metabolitów wtórnych. Enzym, które uczestniczą w przemianach związków pierwotnych w związki wtórne nie występują w organizmach zwierzęcych....

poleca85%

"Toksykologia żywności"

W dzisiejszych czasach można przedstawić całą gamę rozmaitych sztucznych konserwantów dodawanych do żywności. Są to substancje toksyczne bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia mogące wywoływać np. alergie bądź co najgorsze różnego rodzaju nowotwory....

poleca85%

Żywienie człowieka

Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol również podnoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego...