profil


1. Czy chów zwierząt to:
zespół zabiegów do których zaliczamy selekcje, kojarzenie, krzyżowanie zwierząt,

mających na celu podniesienie wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt gospodarskich
A. TAK
B. NIE
2. Grupa osobników należących do jednego gatunku, o wspólnych cechach umożliwiających ich odróżnienie od innych osobników tego gatunku, odznaczających się swoistymi, dziedzicznymi cechami - uznanymi za rasowe (głównie użytkowymi) to
A. GATUNEK
B. RASA
3. Zespół cech pokrojowych i fizjologicznych zwierzęcia, które kwalifikują je do określonych celów i warunkują jego użytkowość oznacza:
A. ODMIANĘ ZWIERZĄT HODOWLANYCH
B. TYP UŻYTKOWY
4. Zewnętrzne cechy świadczące o aktualnym stanie fizjologicznym zwierzęcia, na które wpływają żywienie, warunki utrzymania, pielęgnacja to:
A. POKRÓJ
B. KONDYCJA
C. KONSTYTUCJA
5. Najbardziej rozpowszechnioną obecnie w Polsce rasą bydła w typie użytkowym mlecznym jest rasa:
A. POLSKA HOLSZTYNO-FRYZYJSKA ODM. CZARNO-BIAŁA
B. HEREFORD
C. SALERS
6. Czy świnie ras: Wielka Biała Polska (WBP), Polska Biała Zwisłoucha (PBZ), Złotnicka Biała (ZB ) reprezentują typ użytkowy mięsny trzody chlewnej
A. TAK
B. NIE
7. Czy świnie ras: Pietrain, Duroc, Hampshire reprezentują typ użytkowy mięsny i są używane do krzyżowania towarowego.
A. TAK
B. NIE
8. Najbardziej rozpowszechnioną w Polsce rasą owiec, użytkowaną w kierunku mięsno- wełnistym jest :
A. Wrzosówka
B. Owca Wielkopolska
C. Merynos polski
9. Typowymi przedstawicielami koni szlachetnych hodowanych w Polsce są:
A. Konie czystej krwi arabskiej, pełnej krwi angielskiej i powstałe przy mniejszym lub większym ich udziale rasy koni półkrwi.
B. Fiordingi

10. Typ użytkowy nieśny lekki reprezentuje rasa kur:
A. Dominant White Cornish
B. Pekin
C. Leghorn
11. Różnica między paszą treściwą i objętościową polega na:
A. Miejscu wytwarzania
B. Pochodzeniu
C. Koncentracji energii i składników pokarmowych
12. Podstawowe zboża w Polsce to: jęczmień, pszenica, pszenżyto, owies, żyto.
A. TAK
B. NIE
13. Głównym celem uprawy roślin bobowatych drobnonasiennych jest uprawa:
A. Na słomę
B. Na zieloną masę
14. Głównym składnikiem dawek pokarmowych dla przeżuwaczy są:
A. Pasze treściwe
B. Pasze objętościowe
15. Czy sucha masa to pozostałość danej próbki paszy którą uzyskuje się po wysuszeniu w temp 105 do tzw. stałej masy.
A. TAK
B. NIE
16. Czy: wapń (Ca), fosfor (P), sód (Na), potas (K), chlor (Cl), siarka (S), magnez (Mg) to:
A. Mikroelementy
B. Makroelementy
17. Niedobór określonej witaminy to:
A. Hipowitaminoza
B. Awitaminoza
C. Hiperwitaminoza
18. Metody konserwacji pasz to:
A. Kiszenie
B. Suszenie
C. Mrożenie
19. Ilość składników pokarmowych jakie zwierzę potrzebuje do utrzymania życia organizmu i pełnej sprawności fizycznej, a więc do utrzymania stałej ciepłoty ciała, do przemiany materii, pracy serca i funkcjonowania wszystkich narządów, do wydzielania soków trawiennych, a także do stania, pobierania paszy i wykonywania niezbędnych ruchów nazywamy:
A. Zapotrzebowaniem bytowym
B. Zapotrzebowaniem produkcyjnym
20. Obrót stada związany jest z:
A. Przepędem zwierząt w grupach technologicznych
B. Bilansem pasz i planowaniem produkcji
5 pkt za rozwiązanie + 3 pkt za najlepsze rozwiązanie - 7.2.2017 (19:01)
Znasz odpowiedź?