profil

PILNIE POTRZEBNA MONOGRAFIA GOSPODARSTWA!!!

5 pkt za rozwiązanie + 3 pkt za najlepsze rozwiązanie - 2.12.2016 (22:15)
Odpowiedzi
MarcelPl
3.12.2016 (12:40)
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie
Praca dyplomowa
Temat: Monografia gospodarstwa agroturystycznego
w miejscowości Bełwin (gmina Przemyśl).
Pracę wykonała: Maria Stecyszyn
pod kierunkiem: dr hab. Krystyna Gutkowska
Profesor nadzwyczajny SGGW
War s zawa 20 03 r.
Dokument pobrany ze strony: www.zsgips.edu.pl – BANK EDUKACYJNY ZSGiPS PRZEMYŚL
© Copyright by: mgr inż. Maria Stecyszyn 2oo5
Kopiowanie bez zgody autora zabronione!!! | Wszelkie prawa zastrzeżone ®
SPIS TREŚCI
Wstęp………………………………………………………..……….………......... str. 1
Rozdział I Cel, zakres i metodyka pracy
1.1 Cel pracy……...………............................................................................. str. 3
1.1.1 Cel ogólny …………………………………….................................. str. 3
1.1.2 Cel szczegółowy …………………………………………………..… str. 3
1.2. Zakres pracy ……………………….………………………….................... str. 4
1.3. Metodyka ……………………………………............................................. str. 4
Rozdział II Agroturystyka jako forma zaspokojenia potrzeb
człowieka w zakresie spędzania wolnego czasu
2.1. Potrzeby człowieka w zakresie spędzania wolnego czasu......... str. 5
2.2. Rodzaje usług agroturystycznych.................................................... str. 6
2.2.1 Podstawowe usługi agroturystyczne.......................................... str. 7
2.2.2 Uzupełniające usługi agroturystyczne........................................ str. 8
2.3. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowe........................................ str. 9
2.3.1 Korzyści z kategoryzacji dla kwaterodawcy .............................. str. 10
2.3.2 Korzyści z kategoryzacji dla klienta ............................................ str. 10
2.3.3 Korzyści z kategoryzacji dla turystyki wiejskiej w Polsce........ str. 10
2.4. Zagospodarowanie zagrody wiejskiej na przyjęcie gości …….. str. 11
Rozdział III Monografia wybranego gospodarstwa
3.1. Monografia gospodarstwa Państwa Guły……………….................. str. 13
3.1.2 Historia gospodarstwa Państwa Guły……………………..…...… str. 13
3.1.3 Warunki środowiskowe gospodarstwa agroturystycznego….. str. 14
3.1.4 Wyposażenie pokoi gościnnych oraz kuchni……………..... str. 15
3.1.5 Żywienie turystów…………………………………………………..... str. 16
3.1.6 Zagospodarowanie otoczenia domu dla potrzeb gości……..… str. 16
3.1.7 Trudności i perspektywy rozwoju agroturystyki w opinii
właściciela gospodarstwa …………………………………………. str. 26
Podsumowanie……………………………………………………….…........... str. 27
Wnioski………………………………………………………………….…........... str. 28
Literatura……………………………………………….……...……….…...........
Dokument pobrany ze strony: www.zsgips.edu.pl – BANK EDUKACYJNY ZSGiPS PRZEMYŚL
© Copyright by: mgr inż. Maria Stecyszyn 2oo5
Kopiowanie bez zgody autora zabronione!!! | Wszelkie prawa zastrzeżone ®
WSTĘP
Agroturystyka – to już od kilku, a nawet kilkunastu lat jeden ze
sposobów spędzania wakacji, urlopu lub innego wolnego czasu na terenach
wiejskich w funkcjonującym gospodarstwie rolnym.
Staje się ona coraz modniejszą formą wypoczynku. Wzrasta zainteresowanie
turystów wypoczynkiem w środowisku naturalnym i w otoczeniu malowniczego,
wiejskiego krajobrazu. Zmęczeni wielkomiejskim tłokiem i coraz szybszym rytmem
życia, poszukują oni serdeczności, osobistego kontaktu z ludźmi, relaksu, bliskości
natury, a nade wszystko wolności od tłumu. Rodzaj świadczonych usług w tym
zakresie jest dość szeroki, od pomieszczeń w budynkach mieszkalnych rolnika
począwszy, poprzez samodzielne mieszkania wakacyjne i domki letniskowe, aż na
polach namiotowych i kempingowych kończąc.
Największą szansę na świadczenie usług agroturystycznych mają
gospodarstwa położone w otoczeniu urozmaiconego i malowniczego krajobrazu.
O jego atrakcyjności decydują: pagórki, kompleksy leśne, użytki zielone, jeziora,
stawy, rzeki a także odpowiednio wkomponowana w krajobraz zabudowa,
nawiązująca wielkością i charakterem do tradycyjnego wiejskiego stylu. Nie chodzi tu
tylko o stare chaty, ale także o budownictwo bez zwartej zabudowy w typie
odmiennym od miejskiego, uwzględniając regionalną tradycję w poszczególnych
elementach jego architektury.
Obok walorów przyrodniczych i odpowiedniej zabudowy bardzo ważny
element stanowi czyste środowisko naturalne. Turyści przyjeżdżający na wieś
poszukują tego, czego nie ma w mieście, a przede wszystkim:
ü czystej nieskażonej przyrody i nie zdegradowanego krajobrazu,
ü żywności produkowanej przez rolników tradycyjnie lub najlepiej ekologicznie,
Istotne jest także by woda pitna z własnych ujęć była czysta, smaczna i odpowiadała
obowiązującym wymaganiom.
Dokument pobrany ze strony: www.zsgips.edu.pl – BANK EDUKACYJNY ZSGiPS PRZEMYŚL
© Copyright by: mgr inż. Maria Stecyszyn 2oo5
Kopiowanie bez zgody autora zabronione!!! | Wszelkie prawa zastrzeżone ®
Nie jest możliwy rozwój agroturystyki tam, gdzie istnieją „dzikie” wysypiska
śmieci i wylewiska nieczystości, a także śmieci komunalne i gospodarcze
odprowadzane bezpośrednio do rzek i zbiorników wodnych.
Bezwzględnie musi być także zachowana:
ü czystość i schludność obejścia gospodarskiego,
ü czystość i schludność całej wsi.
Gospodarstwa podejmujące działalność agroturystyczną muszą być ponadto
położone z dala od głównych dróg i tras komunikacyjnych.
Czas pobytu turystów w gospodarstwie agroturystycznym powinien być w jak
największym stopniu urozmaicony.
Dodatkową atrakcją dla turystów mogą być między innymi:
ü konie,
ü rowery,
ü sprzęt pływający, pomost, wędki (w przypadku bezpośredniego lub w bliskiej
odległości położonego zbiornika wodnego lub rzeki),
ü korty tenisowe,
ü boiska do piłki nożnej, koszykowej,
ü siłownia.
Goście mogą zakupić produkty wiejskie (mleko, sery, warzywa, owoce, jaja, mięso),
co również zwiększa atrakcyjność wypoczynku.
Dalsza część tego dokumentu dostępna jest tylko
w sieci wewnętrznej ZSGiPS Przemyśl
Dokument off-line z ograniczonym dostępem o charakterze edukacyjny
Administrator BANKU EDUKACYJNEGO
komentarze
MarcelPl 3.12.2016 (12:40)

Licze na naj :-)

Przydatne rozwiązanie? Tak Nie
Dodaj zadanie
8 pkt - 4.4.2024 (21:26)

Głód na świecie (wstęp,przyczyny i skutki)