profil

satysfakcja 82 % 91 głosów

Chemia Kosmetyczna- cz.4 Pierwiastki chemiczne stosowane w kosmetyce

drukuj
Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

magnezu dodawany do preparatów kosmetycznych, kremów odżywczych korzystnie wpływa na ściany naczyń krwionośnych oraz bierze udział w gospodarce jonowej - tlenki magnezu- zagęszczenie kosmetyków - stearynian magnezu ? w pudrach - palmitynian magnezu ? w pudrach - podchloryn magnezu i octan magnezu w dezodorantach - węglan magnezu w zasypkach przeciwpotowych 7. WAPŃ Ca a) wpływ na skórę włosy i paznokcie? - wspomaga witaminę C w budowaniu włókien kolagenowych tkanki łącznej. - bierze udział w przepuszczalności błon komórkowych (uszczelnia je) - koi podrażnioną skórę - hamuje stany zapalne - hormonalna transmisja bodźców - działa antyseptycznie b) objawy niedoboru? - zaburzenie ukrwienia - bladość skóry - wypadanie włosów - egzema zapalna (choroby skóry) - alergie c) w postaci jakich związków wapń jest stosowany w kosmetykach i w jakich kosmetykach? - wodorotlenek wapnia (przy wodorotlenkach) - węglan wapnia (przy solach) - siarczan wapnia (przy solach) - siarczek wapnia (przy solach) 8. MIEDŹ Cu a) jakie jest działanie miedzi na skórę? - wpływa na syntezę elastyny i kolagenu (w fibroblastach skóry właściwej) hemoglobiny i melaniny - posiada właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwrodnikowe b) w jakich kosmetykach stosowana jest miedź? - proszek miedziany stosowny jest w kosmetykach kolorowych jako metaliczny pigment - w kosmetykach przeciwtrądzikowych. c) co to jest malachit, jak się go pozyskuje, jakie ma działanie wykorzystywane w kosmetyce? - zielony kamień szlachetny, uwodniony węglan miedzi - powstaje w warstwach rud miedziowych ulegających starzeniu pod wpływem warunków atmosferycznych - zmielony na proszek jako pasta do chirurgicznego i leczniczego antyseptycznego makijażu oczu - usuwa toksyny z ciała - przyspiesza proces gojenia się tkanek - malachit miód- hamuje krwotoki - łagodzi infekcje - wspomaga gojenie się ran, wrzodów, wyprysków, ognisk zapalnych na skórze (przeciwzapalne) - w kosmetykach przeciwstarzeniowych 9. SELEN Se a) źródła selenu w diecie? - w produktach mórz i oceanów: mleko, łosoś, owoce morza(langusty, homary, krewetki, kalmary), mięso wołowe, drób, chleb razowy, czosnek, drożdże, jaja, sery, owoce i warzywa, ziarna soi, podroby. b) wskazania do suplementacji selenu (wszystkie przypadki)? - osoby pozostające na całkowitym żywieniu pozajelitowym - osoby z ciężkim uszkodzeniem funkcji wchłaniania składników pokarmowych - trądzik - łuszczyca - choroby włosów i paznokci - skłonność do chorób alergicznych - zaburzenia pigmentacji skóry - przewlekłe stany zapalne różnych tkanek c) jakie jest działanie kosmetyczne selenu? - przeciwutleniacz - antyseptyk - przeciwzapalne - przeciwwysiękowe - przeciwalergiczne, - przeciwtrądzikowe - hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów - zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry - ochrania tkanki podczas radioterapii i chemioterapii d) jakie związki selenu stosowany jest w kosmetykach i w jakich? - siarczek selenu zwalcza łupież w szamponach przeciwłupieżowych? 10. WĘGIEL C a) Jakie są trzy główne odmiany alotropowe węgla? - grafit - diament - Fulleren b) czym różnią się diament i grafit? Grafit ma budowę warstwową i jest miękki, ścieralny a diament jest najtrwalszy na świecie c) jak wyglądają fullereny i w którym roku zostały odkryte? - odkryto je w 1985r. - Fulleren to cząstki składające się z kilkudziesięciu do kilkuset atomów węgla, kształt pustych wewnątrz, symetrycznych wielościanów (kopuł geodezyjnych). To miękkie żółte lub brązowe kryształki, które łatwo sublimują i są dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. d) jakie jest pozakosmetyczne zastosowanie fullerenów? Przewodniki, półprzewodniki, nadprzewodniki, smary, włókna sztuczne, składniki farmaceutyków i kosmeceutyków, pomocne w leczeniu ADIS, działa destrukcyjnie na komórki rakowe e) jakie jest zastosowanie kosmetyczne fullerenów? - przeciwrodnikowe - chroni telomery, ma działanie przeciwzmarszczkowe, jest filtrem UV - kontroluje proces melanogenezy (kosmetyki wybielające) - łagodzi stany zapalne (kosmetyki do cery wrażliwej) - kontroluje poziom oksydacji sebum i szerokość porów skóry (kosmetyki do pielęgnacji cery trądzikowej) f) co to jest czerń kostna i do czego jest wykorzystywana w kosmetyce? Czerń kostna to pigment otrzymywany ze spalenia drewna i kości dla celów kosmetycznych stosowany w czarnych tuszach, kredkach, szminkach oraz do przyciemniania innych pigmentów. g) co to jest czerń lampowa In. Sadza lampowa i do czego jest stosowana w kosmetyce? Czerń lampowa (sadza lampowa) to specjalnie preparowana sadza, otrzymywana przez niepełne spalanie gazu, stosowana jako czarny pigment. Podstawowy składnik tuszów do rzęs i innych kosmetyków kolorowych (jako przyciemniacz).

Autor anita.f
Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (0) Brak komentarzy zobacz wszystkie


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.