profil

Chemia Kosmetyczna- cz.4 Pierwiastki chemiczne stosowane w kosmetyce

drukuj
satysfakcja 81 % 96 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

PIERWIASTKI CHEMICZNE STOSOWANE W KOSETYCE:

1. CYNK Zn

a) jakie są źródła cynku w diecie człowieka?

- kiszonki
- pestki dyni
- słonecznik
- owoce morza
- wątroba
- mięso
- jaja
- sezam
- zielone warzywa liściaste
- mleko

b) jakie są symptomy braku cynku wykazywane przez skórę i jej wytwory?

- łojotok
- trądzik
- gojenie się ran wydłużone w czasie
- Zapalenie skóry
- łamliwe paznokcie
- wypadanie włosów
- niedobór pigmentu (odbarwianie się włosów)
- podatność na zakażenia
- rozstępy

c) jakie są źródła pozyskiwania cynku dla celów kosmetycznych?

- cynk pozyskuje się z kłącza pięciornika lub korzenia prawoślazu

d) jakie jest działanie cynku wykorzystywane w kosmetyce?

- przeciwtrądzikowe
- ułatwia gojenie się ran
- zwalcza wolne rodniki
- cynk mikroporowaty absorbuje nadmiar serum zalegającego pory
- działa złuszczająco
- wspomaga proces leczenia łojotoku

2. SIARKA S

a) od czego zależy zawartość siarki we krwi?

- jest uzależniona od ilości spożywanego białka

b) jakie SA symptomy niedoboru siarki wykazywane przez skórę, włosy i paznokcie?

- rogowacenie naskórka
- wysypki
- trądzik
- łamliwość i wypadanie włosów
- choroby paznokci

c) jakie jest działanie siarki wykorzystywane w kosmetyce?

- antybakteryjne
- przeciwzapalne
- oczyszczające pory
- przeciw łupieżowe

d) w jakich kosmetykach stosowana jest siarka?

- zasypkach
- maściach
- mydłach leczniczych
- szamponach przeciw łupieżowych
- maseczkach

3. SREBRO Ag

a)jakie jest działanie srebra?
- bakteriobójcze
- bakteriostatyczne
- antyseptyczne
- konserwujące
- sterylizujące

b) na czym polega mechanizm działania bakteriobójczego związków srebra?

- działanie bakteriobójcze związków srebra polega na unieczynnianiu poprzez jony srebra niektórych enzymów bateryjnych. Jony srebra tworzą nierozpuszczalne kompleksy z białkami naskórka, tworząc powłoki ochronne zapobiegające wnikaniu mikroorganizmów w głąb tkanek.

c) jaka jest przyczyna prowadzenia badań nad wykorzystywaniem jonów srebra, jako środków konserwujących?

- odkryto, że srebro wykazuje większą aktywność przeciwbakteryjną niż większość stosowanych w kosmetyce konserwantów.



d) w leczeniu jakich chorób skóry wykorzystywane jest srebro?

- trądzik
- łojotokowe zapalenie skóry

4. ZŁOTO Au

a) w leczeniu jakich chorób skóry może być stosowane złoto?

- owrzodzenia
- oparzenia skóry
- chorób oczu
- trądzik
- wybiela skórę
- zapobiega starzeniu

b) na jakiej zasadzie działa złoto w preparatach kosmetycznych?

- Ma zdolność nawilżania i regenerowania komórek
- zapobiega starzeniu się skóry

c) w jakich kosmetykach stosowane jest złoto?

- w luksusowych kosmetykach odżywczych
- kosmetyki kolorowe jako złoty i brązowy pigment
- kremy
- maseczki
- żele

d) co to jest złota folia i do czego jest stosowana?

- jest to materiał kosmetyczny stosowany w kremach i maseczkach. Zapobiega starzeniu się skóry. Złota folia jest rozdrabniana, przenika przez naskórek. Poprawia zdolność skóry do wchłaniania innych kosmetyków.

e) do czego wykorzystywane jest złoto sproszkowane?

- wchodzi w skład kosmetyków kolorowych jako pigment złoty i brązowy, jako składnik odżywczy w kosmetykach luksusowych.

f) do czego służą złote nici?

- złote nici działają stymulująco na tkankę łączną. Wykorzystywane są w chirurgii plastycznej jako metoda odmładzająca. Nici są wszywane pod skórę (twarz, szyja, dekolt).

5. KRZEM Si

a) jakie jest znaczenie krzemu i jego związków dla budowy skóry i jej wytworów?

- uczestniczy w procesach wzrostu włosów i paznokci
- nadaje strukturalną trwałość całej tkance skórnej
- odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka oraz skóry właściwej
- odpowiada za odporność naskórka, błon śluzowych, tkanki łącznej
- zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych
- wpływa na proces syntezy kolagenu
- przyspiesza proces gojenia
- poprawia kondycje paznokci
- niedobór prowadzi do wypadania włosów, próchnicy zębów, paradontozy
- poprawia połysk i koloryt włosów, wzmacnia je
- ma wpływ na syntezę i aktywność mukopolisacharydów w skórze dzięki czemu pomaga zachować prawidłową wilgotność skór.

b) w jakich pokarmach występuje krzem?

- owies
- proso
- jęczmień

c) w jaki sposób suplementujemy krzem?

- herbatki ze skrzypu
- odwar ze słomy owsianej
- poprzez przyjmowanie doustne koloidalnego kwasu krzemowego lub krzemionki
- stosuje się tabletki z wyciągiem ze skrzypu i pokrzywy

d) wymień związki krzemu stosowane w kosmetyce i podaj do czego są stosowane?

- krzemionka - dotlenia i uszczelnia naczynia krwionośne (w kremach)
- materiał ścierny w peelingach
- koloidalny kwas metakrzemowy:
> w preparatach oczyszczających skórę zanieczyszczoną zaskórnikami.
> prawie w 100% skuteczny w usuwaniu trądzikowych wykwitów
> w preparatach regenerujących skórę starzejącą lub nie dotlenioną
> do pielęgnacji skóry zwiotczałej, cierpiącej na trądzik różowaty i pospolity
> do produkcji preparatów przeciw wypadaniu włosów i pękaniu paznokci
> do produkcji kremów regenerujących
- silanole:
> w kosmetykach przeciw starzeniowych i przeciw zmarszczkowych
> kosmetyki odchudzające (wspomagają rozkład tłuszczów)
> w kosmetykach przyspieszających opalanie

6. MAGNEZ Mg

a) wpływ magnezu na skórę, włosy i paznokcie?

- materiał budulcowy kości, zębów i skóry
- stymuluje mechanizm obronny organizmu
- chroni naczynia włosowate mięśni przed uszkodzeniem
- wpływa na prawidłowy rozwój układu kostnego
- bierze udział w syntezie kolagenu
- aktywizuje przemianę materii
- uczestniczy w regeneracji komórek
- działa przeciwuczuleniowo

b) objawy niedoboru w skórze, włosach i paznokciach?

- łamliwość włosów i paznokci
- przyspieszenie starzenia skóry
- stany zapalne
- uczulenia

c) jakie związki magnezu stosowane są w preparatach kosmetycznych i w jakich preparatach?

- asparganian magnezu dodawany do preparatów kosmetycznych, kremów odżywczych korzystnie wpływa na ściany naczyń krwionośnych oraz bierze udział w gospodarce jonowej
- tlenki magnezu- zagęszczenie kosmetyków
- stearynian magnezu ? w pudrach
- palmitynian magnezu ? w pudrach
- podchloryn magnezu i octan magnezu w dezodorantach
- węglan magnezu w zasypkach przeciwpotowych

7. WAPŃ Ca

a) wpływ na skórę włosy i paznokcie?

- wspomaga witaminę C w budowaniu włókien kolagenowych tkanki łącznej.
- bierze udział w przepuszczalności błon komórkowych (uszczelnia je)
- koi podrażnioną skórę
- hamuje stany zapalne
- hormonalna transmisja bodźców
- działa antyseptycznie

b) objawy niedoboru?

- zaburzenie ukrwienia
- bladość skóry
- wypadanie włosów
- egzema zapalna (choroby skóry)
- alergie

c) w postaci jakich związków wapń jest stosowany w kosmetykach i w jakich kosmetykach?

- wodorotlenek wapnia (przy wodorotlenkach)
- węglan wapnia (przy solach)
- siarczan wapnia (przy solach)
- siarczek wapnia (przy solach)

8. MIEDŹ Cu

a) jakie jest działanie miedzi na skórę?

- wpływa na syntezę elastyny i kolagenu (w fibroblastach skóry właściwej) hemoglobiny i melaniny
- posiada właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwrodnikowe

b) w jakich kosmetykach stosowana jest miedź?

- proszek miedziany stosowny jest w kosmetykach kolorowych jako metaliczny pigment
- w kosmetykach przeciwtrądzikowych.

c) co to jest malachit, jak się go pozyskuje, jakie ma działanie wykorzystywane w kosmetyce?

- zielony kamień szlachetny, uwodniony węglan miedzi
- powstaje w warstwach rud miedziowych ulegających starzeniu pod wpływem warunków atmosferycznych
- zmielony na proszek jako pasta do chirurgicznego i leczniczego antyseptycznego makijażu oczu
- usuwa toksyny z ciała
- przyspiesza proces gojenia się tkanek
- malachit miód- hamuje krwotoki
- łagodzi infekcje
- wspomaga gojenie się ran, wrzodów, wyprysków, ognisk zapalnych na skórze (przeciwzapalne)
- w kosmetykach przeciwstarzeniowych

9. SELEN Se

a) źródła selenu w diecie?

- w produktach mórz i oceanów: mleko, łosoś, owoce morza(langusty, homary, krewetki, kalmary), mięso wołowe, drób, chleb razowy, czosnek, drożdże, jaja, sery, owoce i warzywa, ziarna soi, podroby.

b) wskazania do suplementacji selenu (wszystkie przypadki)?

- osoby pozostające na całkowitym żywieniu pozajelitowym
- osoby z ciężkim uszkodzeniem funkcji wchłaniania składników pokarmowych
- trądzik
- łuszczyca
- choroby włosów i paznokci
- skłonność do chorób alergicznych
- zaburzenia pigmentacji skóry
- przewlekłe stany zapalne różnych tkanek

c) jakie jest działanie kosmetyczne selenu?

- przeciwutleniacz
- antyseptyk
- przeciwzapalne
- przeciwwysiękowe
- przeciwalergiczne,
- przeciwtrądzikowe
- hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry
- ochrania tkanki podczas radioterapii i chemioterapii

d) jakie związki selenu stosowany jest w kosmetykach i w jakich?

- siarczek selenu zwalcza łupież w szamponach przeciwłupieżowych?

10. WĘGIEL C

a) Jakie są trzy główne odmiany alotropowe węgla?

- grafit
- diament
- Fulleren

b) czym różnią się diament i grafit?

Grafit ma budowę warstwową i jest miękki, ścieralny a diament jest najtrwalszy na świecie

c) jak wyglądają fullereny i w którym roku zostały odkryte?

- odkryto je w 1985r.
- Fulleren to cząstki składające się z kilkudziesięciu do kilkuset atomów węgla, kształt pustych wewnątrz, symetrycznych wielościanów (kopuł geodezyjnych). To miękkie żółte lub brązowe kryształki, które łatwo sublimują i są dobrze rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych.

d) jakie jest pozakosmetyczne zastosowanie fullerenów?

Przewodniki, półprzewodniki, nadprzewodniki, smary, włókna sztuczne, składniki farmaceutyków i kosmeceutyków, pomocne w leczeniu ADIS, działa destrukcyjnie na komórki rakowe

e) jakie jest zastosowanie kosmetyczne fullerenów?

- przeciwrodnikowe
- chroni telomery, ma działanie przeciwzmarszczkowe, jest filtrem UV
- kontroluje proces melanogenezy (kosmetyki wybielające)
- łagodzi stany zapalne (kosmetyki do cery wrażliwej)
- kontroluje poziom oksydacji sebum i szerokość porów skóry (kosmetyki do pielęgnacji cery trądzikowej)

f) co to jest czerń kostna i do czego jest wykorzystywana w kosmetyce?

Czerń kostna to pigment otrzymywany ze spalenia drewna i kości dla celów kosmetycznych stosowany w czarnych tuszach, kredkach, szminkach oraz do przyciemniania innych pigmentów.

g) co to jest czerń lampowa In. Sadza lampowa i do czego jest stosowana w kosmetyce?

Czerń lampowa (sadza lampowa) to specjalnie preparowana sadza, otrzymywana przez niepełne spalanie gazu, stosowana jako czarny pigment. Podstawowy składnik tuszów do rzęs i innych kosmetyków kolorowych (jako przyciemniacz).


Przydatna praca? Tak Nie
(0) Brak komentarzy