profil

Podział składników odżywczych

poleca 85% 1503 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Podział cukrowców:
a)budulcowe (białka,składniki mineralne)
b)energetyczne (cukrowce,tłuszcze)
c)regulujące (składniki mineralne,witaminy)

2.Równoważniki energetyczne:
1g białka - 4kcal
1g węglowodanów - 4 kcal
1 g tłuszczu - 9 kcal

3.Składniki endogenne - mogą powstawać w organizmie z innych związków

4.Składniki egzogenne - nie powstają w organizmie

5.Ogólny wzór cukrowców:

CnH2NOn

6.Podział cukrowców:
PROSTE->JEDNOCUKRY->MONOSAHARYDY->HEKSOZY (C6H1206) (glukoza,fraktoza,galaktoza,mannoza)

ZŁOŻONE
-> DWUCUKRY->BISAHARYDY (C12H22O11) (laktoza,sacharoza,maltoza)
-> WIELOCUKRY ->POLISAHARYDY (C6H10O5) (skrobia,glikogen,błonnik,pektyny,dekstryny)

7.Charakterystyka cukrowców przyswajalnych:
Cukrowce przyswajalne -cukry proste oraz cukry złożone rozkładane przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego

-> CUKRY PROSTE
a)glukoza (cukier gronowy) - materiał odzywczy dla mózgu.W organizmie część ulega przemianie w glikogen.
b)fruktoza - cukier owocowy (najsłodsza)
c)galaktoza - nie występuje w wodzie,wchodzi w skład substancji mózgowej
d)sacharoza - cukier biały,glukoza fraktoza
e)maltoza - inaczej cukier słodowy,jest produktem wyjściowym do fermentacji alkoholowej w przemyśle piekarskim,piwowarskim
f)laktoza - cukier mlekowy,glukoza galaktoza

-> WIELOCUKRY
a)skrobia - najwięcej w produktach zbożowych 70%

dekstrynizajca - rozkład skrobi podczas ogrzewania na sucho do dekstryn i maltozy

b)glikogen - pełni funkcję materiału zapasowego odkładanego w wątrobie i mięśniach,łatwo przekształca się w glukozę,dzięki temu utrzymywaney jest stały poziom we krwi

HIPERGLIKIEMIA - za wysoki poziom glukozy we krwi
HIPOGLIKEMIA - za niski poziom glukozy we krwi
NORMOGLIKEMIA - stały poziom glukozy we krwi

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta