profil

Choroba Beri-Beri

Ostatnia aktualizacja: 2021-12-12
poleca 85% 883 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Choroba beri-beri - skrajna forma awitaminozy (ściślej - hipowitaminozy) na skutek niedoboru witaminy B1.

Kazimierz Funk wykrył i wyodrębnił w 1911 w otrębach ryżowych substancję, której brak wywołuje beri-beri i nazwał ją witaminą, tworząc podstawy nauki o witaminach. Witamina B1 odgrywa istotną rolę w przemianie węglowodanów - umożliwia prawidłowe spalanie glukozy. Przy niedoborze witaminy B1 wskutek niecałkowitego spalania glukozy gromadzi się w ustroju toksyczny kwas pirogronowy, który powoduje uszkodzenie najwrażliwszych tkanek ustroju - nerwów i śródbłonków włośniczek. W rezultacie dochodzi do zapalenia wielonerwowego (polineuropatia), porażeń, zaników mięśni. Ponadto występują obrzęki kończyn, twarzy i tułowia, brak łaknienia i wybarwienia skóry. Dawniej, choroba beri-beri występowała u ludzi odżywiających się wyłącznie białym, łuskanym ryżem. Obecnie występuje wyjątkowo rzadko. Leczenie witaminą B1 i dietą wysokowit.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
Opracowania powiązane z tekstem
Podobne tematy