profil

Witaminy - nazwa chemiczna,funkcje, skutki niedoboru, źródła

poleca 85% 164 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

A-retinol?Uczestniczy w procesie widzenia,- Odpowiada za prawidłowy stan naskórka, -Odgrywa ważną rolę w przemianie materii.,- Wspomaga ochronę przed chorobami zakaźnymi||-"Kurza ślepota"-zmiany skórne (rogowacenie nabłonka)-zaburzenia wzrostu-zmniejszona odporność na zakażenia||-Wątroba-warzywa:żółte,pomarańczowe zielone-tran-żółtka jaj-masło-śmietana-tłuste ryby
D-Kalcytriol-umożliwia wchłanianie wapnia i fosforu-zapewnia prawidłowy wzrost i utrzymanie właściwej struktury kości.||-Krzywica,-odwapnienie kości--osłabienie i wypadanie zębów ||wątroba-tran-Żółtko jaja-pełne mleko-masło
E-Tokoferol-- "witamina młodości" jest silnym przeciwutleniaczem, - chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, -wpływa na płodność,||-wczesne starzenie się skóry- gorsze gojenie się ran-pogorszenie wzroku,-niedokrwistość-bezpłodność,||Wątroba-jaja-ryby-ziarna zbóż-oleje jadalne
K-Filochinon-?witamina przeciwkrwotoczna?- zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe||dłuższy czas krzepnięcia krwii||kapusta-szpinak-wątroba-wytwarzana przez bakterie jelitowe
C-kw.askorbinowy-ułatwia gojenie się ran i siniaków-niezbędna do prawidłowego rozwoju chrząstki kości zębów-konieczna do przemian aminokwasów-zwiększa odporność organizmu||gnilec-krwawienie z nosa-odwodzenie dziąseł-wypadanie zębów-kruchośc naczyń krw.||owoce cytrusowe,owoce roślin jagodowych, kapusta, szpina, natka pietruszki, ziemniaki, papryka, sałata, dzika róża
B1-tiamina-odpowiada za prowidłowe f.tk. nerwowej-wzrost włosów i paznokci-wspomaga przemiany węglowodorów i tł.||choroba beri-beri||otręby-chleb razowy-rośliny strączkowe- mleko- żółtko jaj- drożże- mięso wieprzowe- wątroba- suszone śliwki
B2-ryboflawina-||-||-pękanie skóry, warg, kącików ust-upośledzenie ostrości wzroku-zanik nabłonka i stan zapalny języka-zmniejszenie sprawności umysłowej||wątroba, mięso, jaja, mleko, sery
B3=PP=niacyna-||-||-zmiany skórne-zaburzenia czynności przewodu pokarmowego-osłabienie mięśni-zmęczenie||wątroba-mięso-mleko-drożdże-zielone warzywa-zboże
B5-kw. Pantotenowy-||-||-zachamowanie wzrostu- bóle w stawach- skurcze w ramionach i nogach,- wypadanie włosów, przedwczesna siwizna- zmiany skórne||drożdże, wątroba, jaja
B6-Pirydoksyna-||-stany zaplane skóry, zaburzenie przemiany baiłek||wątroba,mięso,zairna zbóż, rośliny strączkowe
B7-H-biotyna-||-wypadanie włosów , zmiany skórne||wątroba, drożdże, mleko, żółtka jaj
B11-kw.foliowy-||-anemia-zachamowanie wzrostu-wypadanie włosó|| zbóż,drożdże, wątroba,zielone warzywa
B12-cyjanokobalmina-||-niedokrwistośc-zaburzenia wzroku||wątroba, nerki, mięso, mleko, jaja
P-Rutyna-zmniejsza kruchośc naczyn włosowatych||kruchośc naczyń włosowatych||szpinak,sałata, kapusta, jabłka, winogrona

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 2 minuty