profil

Instrukcja mycia i dezynfekcji

drukuj
satysfakcja 51 % 83 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

INSTRUKCJA NR 01 EGZ. NR 1 Wydanie:01 HIGIENA OSOBISTA PERSONELU Wersja: 1 Strona:1/2 Opracował: Data: Podpis: Zatwierdził: Data: Podpis: 1. Cel instrukcji Celem instrukcji jest prawidłowe postępowanie sprzedawcy w zakresie zachowania higieny osobistej podczas wykonywania pracy 2. Zakres Instrukcja obowiązuje pracownika podczas wykonywania czynności związanych ze sprzedażą środków spożywczych 3. Definicje Mycie ? eliminacja zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych oraz zmniejszenie ilości mikroorganizmów Dezynfekcja ? zabieg zmierzający do zmniejszenia liczby drobnoustrojów na powierzchniach metodami fizycznymi, chemicznymi lub obu metodami równocześnie 4. Odpowiedzialność i uprawnienia 4.1. Właściciel jest odpowiedzialny za osiągnięcie celu instrukcji 4.2. Pracownik jest odpowiedzialny za prawidłowe wykonanie czynności w zakresie utrzymania higieny osobistej i higienicznego postępowania w czasie pracy w kontakcie ze środkami spożywczymi. 5. Opis postępowania ? Pracownik stawia się do pracy w czystej odzieży osobistej ? Przed przystąpieniem do pracy pozostawia wierzchnią odzież osobistą w wydzielonej na ten cel komorze szafki odzieżowej ? Zdejmuje biżuterię i ozdoby (pierścionki, obrączki, bransoletki, broszki, zegarki itp.) ? Myje ręce ? Po umyciu rąk zakłada czystą, nie uszkodzoną odzież ochronną (fartuch biały lub w jasnych kolorach okrywający całkowicie odzież osobistą) i nakrycie głowy okrywające lub przytrzymujące włosy ? Paznokcie pracowników muszą być krótko obcięte, nie lakierowane ? Zabrania się noszenia w kieszeniach odzieży ochronnej przedmiotów ostrych i łatwo tłukących się ? Zabrania się spinania odzieży szpilkami i agrafkami ? Odzież ochronną przechowuje w wydzielonej komorze szafki odzieżowej ? Przed wejściem do ustępu, wyjściem poza teren obiektu zdejmuje odzież ochronną i obuwie robocze INSTRUKCJA NR I ? 01 EGZ. NR 1 Wydanie:01 HIGIENA OSOBISTA PERSONELU Wersja: 1 Strona:2/2 Opracował: Data: Podpis: Zatwierdził: Data: Podpis: ? Po skorzystaniu z ubikacji myje i dezynfekuje dokładnie ręce w bieżącej ciepłej wodzie w umywalce umieszczonej w przedsionku izolacyjnym ? Przed przystąpieniem do czynności porządkowych zdejmuje fartuch używany w czasie sprzedaży, a zakłada odzież ochronną do tego przeznaczoną różniącą się kolorem od odzieży używanej przy sprzedaży ? Odzież ochronną używaną przy pracach porządkowych przechowuje się oddzielnie od odzieży używanej przy sprzedaży ? W przypadku zabrudzenia odzieży w czasie pracy należy ją natychmiast zmienić na czystą ? W czasie pracy nie wolno palić tytoniu, żuć gumy, ani spożywać posiłków 6. Dokumenty związane 6.1. Instrukcja BHP 6.2. Instrukcja Nr 1 ? 02 ?Mycie i dezynfekcja rąk personelu? INSTRUKCJA NR 02 EGZ. NR 1 Wydanie:01 MYCIE I DEZYNFEKCJA RĄK PERSONELU Wersja: 1 Strona:1/2 Opracował: Data: Podpis: Zatwierdził: Data: Podpis: 1.

Przydatna praca? Tak Nie
(0) Brak komentarzy


Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.