Osteoporoza to chroniczne osłabienie, zwiększona porowatość i ogólne pogorszenie stanu kości. Na złamania będące wynikiem osteoporozy narażona jest co trzecia kobieta (częściej niż rak piersi) oraz co piąty mężczyzna (częściej niż rak prostaty) po 50. roku życia.
Jak uniknąć osteoporozy:
• dostarczaj organizmowi właściwą ilość wapnia, witaminy D i białka w zależności od wskazań dla twojej grupy wiekowej, np. pij mleko
• sięgaj przede wszystkim po produkty mleczne, bogate w wapń tofu, brokuły, jarmuż, orzechy, sardynki, etc.
• unikaj spożywania nadmiernych ilości alkoholu
• staraj się aby twój wskaźnik BMI nie był niższy niż 18,5 kg/m2, zbyt niska waga sprzyja ubytkom kośćca
• unikaj radykalnych diet, podejmuj diety po konsultacji z lekarzem
• stosuj dietę bogatą w owoce i warzywa
• ćwicz regularnie