profil

Odychanie beztelenowe czyli fermentacja.

poleca 85% 664 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Oddychanie beztlenowe inaczej jest to fermentacja. Jest rozrzutnym elementem sposobem uzyskiwania energii koniecznej do życia. Substratem oddychania beztlenowego jest najczęściej glukoza. Wyróżniamy:
fermentacje mlekową ,
fermentacje octową
fermentacje mleczanową.

Fermentacja alkoholowa-zachodzi w komórkach drożdży, mięsistych owocach i korzeniach roślin bagiennych. Drożdże są względnymi beztlenowcami.

C6H12O6+2ADP+2PI 2C2H5OH+ 2ATP+2CO2
glukoza alkohol etylowy
Zastosowanie:
kandynozowanie
piwowarstwie
korzennictwie
winowactwie

Fermentacja octowa- polega na przekształceniu etanolu w kwas octowy. Zachodzi przy udziale bakterii octowych. Wykorzystywany w przemyśle spożywczym.

Fermentacja mlekowa- zachodzi w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, przy deficycie tlenu.

C6H12O6 2CH3CH(OH)COOH+2ATP
kwas mlekowy

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem