profil

Test znajomości "Opowieści z Narnii" C. S. Lewisa

drukuj
satysfakcja 84 % 5003 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

1. Wymień imiona rodzeństwa od najstarszego do najmłodszego.


2. Gdzie Tumnus zaprosił Łucję?
a) do pałacu Czarownicy
b) do swojego domku
c) do starej szafy

3. Kto z rodzeństwa pierwszy spotkał Białą Czarownicę?
a) Piotr
b) Łucja
c) Edmund

4. Kim był Tumnus?
a) faunem
b) satyrem
c) jednorożcem

5. Jaki ptak wskazał rodzeństwu drogę do Bobrów?
a) gil
b) jemiołuszka
c) drozd

6. Dokąd zaprowadził ich pan Bóbr?
do swojego domu na tamie
b) do swojego domu w Zaczarowanym Lesie
c) do pałacu Czarownicy

7. Dokąd policja zabrała Tumnusa?
a) do starej szafy
b) do pałacu Czarownicy
c) do domu Bobrów

8. Kim był Aslan?
a) wilkiem
b) Władcą Zza-morza
c) Królem sąsiedniej krainy

9. Posągi jakich zwierząt Edmund zobaczył na dziedzińcu Zamku? Wymień co najmniej 3.


10. Kogo Czarownica wysłała do domku Bobrów?
a) lwa - szefa policji
b)wilka Maugrima i inne wilki
c) olbrzyma Grzmotołupa

11. Jak wyglądał Kamienny Stół?
a) olbrzymia płyta z szarego kamienia wsparta na 4 głazach
b) olbrzymia płyta z czarnego kamienia wspatra na 2 głazach
c) olbrzymia płyta z szarego kamienia wsparta na 2 głazach

12. Z kim Piotr stoczył pierwszą walkę?
a) z Czarownicą
b) z olbrzymem Grzmotołupem
c) z wilkiem Maugrimem

13. Kto śledził Aslana, gdy szedł w stronę Kamiennego Stołu?
a) Piotr i Edmund
b) Zuzanna i Piotr
c) Łucja i Zuzanna

14. Kto i czym zabił Aslana?
a) Czarownica nożem
b) Czarownica mieczem
c) Karzeł Czarownicy toporem

15.W jaki sposób Aslan odczarował posągi?
a) czarodziejska różdżką
b) zaczarowanym fletem
c) dmuchnięciem

16. Z kim walczyła Czarownica?
a) z Aslanem
b) z Piotrem
c) z Edmundem

17. Co się stało z różdżką Czarownicy?
a) zgubiła się
b) została skradziona przez Łucję
c) roztrzaskał ją Edmund

18. Kto zabił Czarownicę?
a) Aslan
b) Piotr
c) Edmund

19. Kto z rodzeństwa został ranny?
a) Piotr
b) Zuzanna
c) Edmund

20. Jakie przydomki otrzymały dzieci podczas koronacji? (Wspaniały, Łagodna, Mężna, Sprawiedliwy)
a) Łucja -
b) Zuzanna -
c) Edmund -
d) Piotr -

ODPOWIEDZI
1. Piotr, Edmund, Zuzanna, Łucja
2. b
3. c
4. a
5. c
6. a
7. b
8. b
9. np. lew, wilki, niedźwiedzie, lisy, dzikie koty, centaur...
10. b
11. a
12. c
13. c
14. a
15. c
16. b
17. c
18. a
19. c
20. a) Łucja - Mężna
b) Zuzanna - Łagodna
c) Edmund - Sprawiedliwy
d) Piotr - Wspaniały

Opracowała Małgorzata Boratyńska


Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (59) Brak komentarzy zobacz wszystkie
10.2.2012 (13:58)

tutaj nie które pytanie są nie poprawne

7.2.2012 (16:23)

piersza odpowiedz jest zla powinno byc piotr zuzanna edmund i lucja:)

2.2.2012 (10:47)

dzięki tej stronie dostałam 6

30.1.2012 (20:27)

ta strona internetowa jest super dzięki jej dostałam 6

24.1.2012 (16:47)

Pierwsza odpowiedź jest złaa..!!

Formy wypowiedzi


tical0 rozwiązanych zadań
Język polski 10 pkt wczoraj o 22:13

Egzamin zaliczeniowy z Podstaw zarządzania. Czy znajdę kogoś kto pomoże mi odpowiedzieć na te pytana? Byłbym bardzo wdzięczny. 1. Na czym polega...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

kornel132560 rozwiązanych zadań
Język polski 10 pkt wczoraj o 21:11

Podaj kotos klucz do gry farming symulator 2015!!!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Beata8231 rozwiązane zadanie
Język polski 10 pkt wczoraj o 19:32

Napisz wywiad z Ulą lub Zenkiem .Pamiętaj o ciekawych pytaniach . Staraj się oby osoba z którą przeprowadzasz wywiad wypowiedziała się w kilku...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Ciks0 rozwiązanych zadań
Język polski 10 pkt wczoraj o 19:27

Maam na zadanie napisać o kimś kto odniósł sukces .Opisz co osiagnał i powiedz jak do tego doszedł plissss pomyślcie bo nie umiem

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

Ciks0 rozwiązanych zadań
Język polski 15 pkt wczoraj o 19:17

Pomyśl o kim kto odniósł sukces .Opisz co osiągną i opowiedz jak do tego doszło proszę potrzebne na dziś pliss

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 12 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.