profil

Alkohol etylowy.

poleca 87% 104 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Alkohol etylowy – C2H5OH, dzięki swym fizycznym i chemicznym właściwościom stanowi cenną, często wręcz niezastąpioną substancję, szeroko wykorzystaną w przemyśle, chemii, lecznictwie, gospodarstwie domowym. Wysoka kaloryczność czyni alkohol cennym paliwem, higroskopijność – środkiem odwadniającym i osuszającym, właściwość ścinania białka – środkiem dezynfekcyjnym, właściwość rozpuszczania tłuszczów – rozpuszczalnikiem organicznym, niski punkt wrzenia – wymiennikiem ciepła. W lecznictwie używa się alkoholu etylowego jako rozpuszczalnika (jodyna), środka bakteriobójczego, ściągającego i osuszającego. Dla celów przemysłowych można wytwarzać alkohol etylowy metodami syntezy chemicznej np. z acetylenu lub etylenu.
Do produkcji alkoholu etylowego dla celów konsumpcyjnych wykorzystuje się proces fermentacji alkoholowej, która polega na przekształceniu cukrów przy udziale katalizatora (zaczynu, fermentu), który może być w drożdżach, kiełkach jęczmienia, owsa itp. Następnie produkty fermentacji poddaje się destylacji i rektyfikacji.
destylacja – wykorzystując niską temperaturę wrzenia alkoholu, odparowuje się alkohol z roztworu wodnego i ponownie skrapla w wyższym stężeniu.
rektyfikacja – wielokrotne destylowanie produktów fermentacji w specjalnych kolumnach rektyfikacyjnych
CH3OH – alkohol metylowy (denaturat) – ślepota, ciało fioletowe – trujący barwnik, słabo oczyszczony.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 1 minuta