profil

satysfakcja 63 % 276 głosów

Rozwiązywanie układów równań pierwszego stopnia z dwoma niewiadomymi metodą podstawiania.

drukuj
Treść
Obrazy
Wideo
Opinie





{ x - y = 2
2x + y = -2

- wyznaczamy jedną niewiadomą z któregoś równania

{ x = 2 + y
2x + y = -2

- podstawiamy wyznaczone wyrażenie do drugiego równania układu

{ x = 2 + y
2(2 + y) + y = -2

- rozwiązujemy równanie z jedną niewiadomą

{ x = 2 + y
4 + 3y = -2

{ x = 2 + y
3y = -6 |: 3

{ x = 2 + y
y = -2

- podstawiamy wyliczoną wartość do dowolnego równania

{ x = 2 + (-2)
y = -2

- rozwiązujemy równanie z jedną niewiadomą

{ x = 0
y = -2

- podajemy rozwiązanie

{ x = 0
y = -2


Żeby sprawdzić, czy para (x, y) jest rozwiązaniem układu równań, należy x i y
wstawić odpowiednio do pierwszego i drugiego równania.

przykład:

Czy para (0, -2) spełnia układ równań:

{ x - y = 2
2x + y = -2

{ 0 - (-2) = 2
2*0 + (-2) = -2

{ 2 = 2
-2 = -2

Obie ostatnie równości są prawdziwe, zatem para liczb x = 0 i y = -2 jest
rozwiązaniem układu.


Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (14) Brak komentarzy zobacz wszystkie
8.3.2011 (19:40)

wszystko jasne ale dla kogo ???
ta praca jest napisana bez sensu!!!

3.3.2011 (18:59)

niezbyt jasno wszystko jest opisane... np. nie wyjaśniłeś skąd sie bierze "-6" tam gdzie wyliczamy niewiadomą. Ktoś kto tego robić nie umie to nie wie skąd to sie wzięło.

9.12.2007 (21:12)

@pablozord lol jak by sam nie mogl napisac

24.10.2007 (21:02)

@l0vely bardzo mi to pomogło ;)

metoda bardzo prosta . . .

wszystko jasno wyjaśnione =)

18.9.2007 (19:20)

@elwira94 Zgadam się że to samo co w podręczniku czy to moja wina że jestem taka durna... jednym słowem du ale wytłumaczone dobrze



Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.