profil

Cukry proste

drukuj
satysfakcja 53 % 179 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Cukry proste, jednocukry, monosacharydy ? cukry są to sacharydy zbudowane z jednej jednostki cukrowej, zawierające przeważnie od 3 do 7 atomów węgla w cząsteczce i nie ulegają hydrolizie do cukrów prostszych. Wszystkie cukry proste łatwo krystalizują i doskonale rozpuszczają (dimer aldehydu glicerynowego powstający w stężonych roztworach trudno się rozpuszcza w wodzie) się w wodzie. Są substancjami bezwonnymi, bezbarwnymi, charakteryzują się słodkim smakiem (?-D-mannoza jest słodko-gorzka). Można podzielić je ze względu na liczbę atomów węgla: ? triozy, ? tetrozy, ? pentozy, ? heksozy, ? heptozy; a także ze względu na obecność grupy aktywnej: ? aldozy (zawierają grupę aldehydową -CHO), ? ketozy (zawierają grupę ketonową C=O). Cukrem prostym jest m.in. pięciowęglowa ryboza oraz sześciowęglowe: glukoza i fruktoza. Cukry proste mogą tworzyć disacharydy (dwucukry) lub polisacharydy (wielocukry), np.: ? maltozę (glukoza glukoza), ? sacharozę (fruktoza glukoza). Glukoza - naturalny węglowodan - aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C6H12O6 i strukturalnym, należy do cukrów prostych: Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest ona składowana w formie polimerów - skrobi i glikogenu. Jest ona również wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy. Glukoza jest alkoholem wielowodorotlenowym. Inne nazwy glukozy to: glukopiranoza, glikoza, cukier gronowy, cukier skrobiowy. Jest czynna optycznie, skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo dlatego zaznacza się znakiem Glukoza występuje w postaci dwóch anomerów: ? (jej kąt skręcania światła spolaryzowanego wynosi 112 stopni) i ? ( której kąt skręcania światła spolaryzowanego wynosi 19 stopni). Glukoza może tworzyć postaci endiolowe. Właściwości fizyczne glukozy: - stan skupienia stały - barwa biała - drobnokrystaliczna - słodka - bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - odczyn obojętny - temperaturze topnienia 140C - nierozpuszczalna w alkoholu Właściwości chemiczne: - palna - reaguje z wodorotlenkiem miedzi dając związek kompleksowy (barwa lazurowa) - posiada właściwości redukujące CH2OH-(CHOH)4-CH2OH 2Cu(OH)2 ? CH2OH-(CHOH)4-COOH Cu2O 2H2O Zastosowanie: - w medycynie : m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi - przemysł spożywczy : wyroby cukiernicze - przemysł włókienniczy : m.in barwienie skór Występowanie: owoce, winogrona, miód. Chcąc odróżnić glukozę i fruktozę należy dodać wody bromowej w obecności kwaśnego węglanu sodu, woda bromowa odbarwi się w roztworze glukozy. CH2OH-(CHOH)4-CH2OH Br2 2NaHCO3 ? CH2OH-(CHOH)4-COOH 2NaBr H2O 2CO2? CH2OH-(CHOH)4-COOH kwas glukonowy Glukoza, glikoza, cukier gronowy, dekstroza, (C6H12O6), cukier prosty o 6 atomach węgla (heksoza, węglowodany), bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, łatwo rozpuszczalna w wodzie, temperatura topnienia 140C.

Przydatna praca? Tak Nie
Wersja ściąga: cukry_proste.doc
Komentarze (2) Brak komentarzy zobacz wszystkie
16.5.2011 (15:27)

ale mi to pomogło:p

29.11.2008 (21:43)

@Dawifd Świetna praca

6 :P:D

Pozdrawiam



Nieaktywny
Chemia 10 pkt 30.10.2014 (19:34)

Proszę o pomoc w chemii z góry dziękuje  zadania są w załącznikach

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Nieaktywny
Chemia 10 pkt 30.10.2014 (15:32)

proszę o pomoc zadania w załącznikach

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Krumix0 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt 30.10.2014 (14:12)

Proszę o szybką pomoc!!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Laska20010 rozwiązanych zadań
Chemia 10 pkt 29.10.2014 (18:18)

Jakie są właściwości tlenu???

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

Laska20010 rozwiązanych zadań
Chemia 20 pkt 29.10.2014 (18:11)

Jakie są właściwości tlenu???

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 15 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.