profil

Ciasta mieszane,serowe i ziemniaczane

poleca 88% 111 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Określenie ciasto mieszane odnosi się do ciast których głównym składnikiem są ziemniaki lub ser.A dodatkowymi składnikami są mąka,jaja i sól.

2.Ciasto ziemniaczane:
W skład ciasta ziemniaczanego wchodzą ugotowane ziemniaki,mąka pszenna,niewielka ilość mąki ziemniaczanej,jaja i sól.
Ilość mąki pszennej zależy od odmiany ziemniaków i waha się wgranicach 30-40% w stosunku do masy ugotowanych ziemniaków.

3.Kolejność czynności podczas sporządzania ciasta ziemniaczanego:
-ugotować ziemniaki
-schłodzić
-zmielić
-zsunąć na środek stolnicy,dodać mąkę
-wlać jajo
-posolić
-zarabiać nożem
-formować wyrobu bezpośrednio po wyrobieniu

4.Asortymen wyrobów z ciasta ziemniaczanego:
a)paluszki-formuje się przez wytaczanie wałeczków o średnicy 1cm-1,5cm a długości 4cm-5cm
b)kopytka-formuje się z wałka o średnicy 2cm-3cm i kraje się ukośnie na kawałki 3cm-4cm
c)kluski-produkuje się z wałeczków lekko spłaszczonych nożem i pociętych na ukośne
kawałki
d)knedle-formuje się wałki o średnicy 4cm,kraje w krążki o grubości 2cm każdy krążek należy lekko spłaszczyć i na środek należy nałożyć nadzienie
e)kluski śląskie-zamiast mąki pszennej używa się mąki ziemniaczanej,która sprawia,że ciasto jest delikatniejsze i ma swoistą strukturę.Do klusek śląskich używa się ciepłych ziemniaków zaraz po ugotowaniu,gdyż mąka ziemniaczana częściowo rozkleja i łączy wszystkie składniki.
Kształt klusek śląskich:
-prostokąt
-kształt knedli
A nadzienia mogą być różne.

5.Ciasto serowe:
Ciasto serowe zależnie od rodzaju składników i proporcji może być sporządzane w dwojaki sposób oraz może być droższe lub tańsze.Podstawą ciasta droższego są żółtka utarte z cukrem,ser i niewielka ilość mąki i ubite białka jaj.Tańsze ciasto serowe wykonuje się techniką ciasta ziemniaczanego,dodać na stolnicę i tam
formuje.

6.Asortyment wyrobów z ciasta serowego.
a)pierogi leniwe-formuje się z wałka o grubości ok.3cm,spłaszcza tarką lub nożem i kraje na
rąby o szerokości 2-3cm.
Pierogi leniwe po uformowaniu wrzucamy do wrzącej osolonej wody i krótko gotujemy.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty