1.Podział tłusczu:
a)roślinne-(oleje:słonecznikowy,rzepakowy,winogronowy,sojowy,archaidowy)
b)zwierzęce-(masło,słonina,smalec,łój,sadło)
2.Znaczenie tłusczów w żywieniu człowieka:
a)są źródłem witamin rozpusczalnych w tłusczach (A,D,E,K)
b)są źródłem energii
c)NNKT-niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe-są to tłuscze pochodzenia roślinnego,
obniżają zawartość cholesterolu i tym samym przyczyniają się do przeciw działania
miażdżycy
d)nadają właściości smakowe potrawą oraz wartości sycące
3.Właściwości tłuszczów:
a)rozpusczalne w rozpuszczalnikach organicznych
b)pod wpływem ciepła,światła oraz wody następuje proces hydrolizy
hydroliza-rozkład tłusczów na glicerol oraz kwasy tłusczowe
hydroliza->glicerol->kwasy tłusczowe-to jełczenie tłusczu
4.Skłąd chemiczny tłusczów:
a)białko-min. ilości
b)woda-min. ilości
c)tłuszcz-zwierzęce ok 85-90%,roślinne prawie 100%