profil

Tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz wpływ na organizm człowieka

poleca 85% 2651 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Podział tłusczu:
a)roślinne-(oleje:słonecznikowy,rzepakowy,winogronowy,sojowy,archaidowy)
b)zwierzęce-(masło,słonina,smalec,łój,sadło)

2.Znaczenie tłusczów w żywieniu człowieka:
a)są źródłem witamin rozpusczalnych w tłusczach (A,D,E,K)
b)są źródłem energii
c)NNKT-niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe-są to tłuscze pochodzenia roślinnego,
obniżają zawartość cholesterolu i tym samym przyczyniają się do przeciw działania
miażdżycy
d)nadają właściości smakowe potrawą oraz wartości sycące

3.Właściwości tłuszczów:
a)rozpusczalne w rozpuszczalnikach organicznych
b)pod wpływem ciepła,światła oraz wody następuje proces hydrolizy

hydroliza-rozkład tłusczów na glicerol oraz kwasy tłusczowe

hydroliza->glicerol->kwasy tłusczowe-to jełczenie tłusczu

4.Skłąd chemiczny tłusczów:
a)białko-min. ilości
b)woda-min. ilości
c)tłuszcz-zwierzęce ok 85-90%,roślinne prawie 100%

Czy tekst był przydatny? Tak Nie