WARUNKI, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA:
Zanieczyszczenia wody, takie jak muł, organizmy martwe i glony można usunąć przez FILTROWANIE. Do usuwania żywych organizmów, np. bakterii używa się środków odkażających, najczęściej jest to chlor w postaci podchlorynów. Chlor jest gazem szybko rozpuszczającym się w wodzie i działa odkażająco, zabijając bakterie.
Często przyczyną zanieczyszczeń są ścieki przemysłowe lub komunalne. Ścieki przemysłowe mogą zawierać substancje trujące, takie jak np. fenole i benzen i inne rozpuszczalniki organiczne ponadto siarczki, cyjanki i inne zanieczyszczenia. Ścieki komunalne zawierają bakterie chorobotwórcze.
W wodzie mogą być rozpuszczone niektóre składniki mineralne, takie jak wapń magnez, jod, żelazo i fluor. Obecność kwaśnych węglanów lub siarczków wapnia i magnezu w wodzie czyni ją twardą. Wody twarde są technicznie i higienicznie mniej warte, ponieważ wytwarzają dużo kamienia kotłowego i źle rozpuszczają mydło. Kwaśne węglany są nietrwałe, dlatego część z nich usuwa się podczas gotowania wody. Podczas gotowania znaczna część rozpuszczonych w niej soli osiada na dnie naczynia w postaci tzw. kamienia. Wody o dużym stopniu twardości mają smak gorzkawy, zwłaszcza po podgrzaniu. Smak ten zawdzięczają związkom wapnia i magnezu. Wody miękkie mają te same składniki, co wody twarde, lecz w znacznie mniejszych ilościach.
Woda do picia musi odpowiadać określonym wymogom sanitarno-epidemiologicznym. Powinna być bezbarwna, klarowna, bezwonna, orzeźwiająca w smaku, bez nadmiaru związków żelaza, magnezu, wapnia i manganu; baz bakterii chorobotwórczych pasożytów zwierzęcych, ich larw i jaj. Temperatura wody do picia powinna być niska, w granicach 7-22*C. Woda pitna powinna zawierać w minimalnej ilości związki chemiczne, takie jak jod, fluor i inne makro i mikro elementy określone normami ustalonymi przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej.
picia powinna być przezroczysta, bezbarwna, pozbawiona zapachów i przyjemna w smaku, zimna, bez zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia i o odpowiednim stopniu twardości, wolna od drobnoustrojów chorobotwórczych.
Najlepszą i najbardziej nadającą się do picia jest woda źródlana. Jest ona czysta, przezroczysta, zimna i o odpowiednim stopniu twardości. W niektórych wodach źródlanych rozpuszczone są dodatkowe wartościowe składniki mineralne i taka woda nosi nazwę WODY MINERALNEJ. W wodach mineralnych są rozpuszczone różne sole. Prawie każda woda mineralna zawiera w przewadze jeden lub kilka składników mineralnych i wówczas może służyć jako woda lecznicza. Należy pamiętać, że WODY LECZNICZE działają jako środki farmakologiczne (lekarstwa), dlatego picie ich może zalecić tylko lekarz.