profil

Probiotyki

poleca 87% 103 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami żyjącymi w florze jelitowej. Dostają się one do jelit razem z pokarmami, znane są też ich dobroczynne oddziaływania na bakterie rezydujące we florze jelitowej. Jest to niezbędne kryterium uznania organizmu za probiotyczny.
Wyróżniono ponad dwadzieścia kryteriów charakteryzujących te szczególne mikroorganizmy, które mają działanie probiotyczne. Środowisko badaczy zgadza się co do pięciu z nich:
Pochodzenie ludzkie;
Brak szkodliwości;
Odporność na kwasy i żółć (konieczne aby utrzymać żywotność podczas przetwarzania i przechodzenia przez układ pokarmowy);
Zdolność do przeżycia procesów technologicznych i oraz pozostania żywymi podczas okresu przechowywania żywności;
Dowiedziony dobroczynny wpływ na zdrowie.
W praktyce istnieje wiele sposobów zintegrowania probiotyków w produkcie: samych lub łączonych z innymi mikroorganizmami w żywności, lekarstwach, dodatkach do żywności lub suplementach dietetycznych.
W świetle wszystkich projektów będących obecnie w toku, niektóre bakterie kwasu mlekowego:
Redukują działanie niektórych rakotwórczych mikroorganizmów;
Wzmagają odporność na infekcje (takie jak biegunka);
Wzmacniają siłę działania flory jelitowej przeciw niektórym reakcjom alergicznym;
Podnoszą jakość życia pacjentów cierpiących na zapalenie jelita grubego

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta