profil

Struktura polskiego agrobiznesu

poleca 85% 103 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.W krajach wyskoko rozwiniętych gospodarczo kładzie się nacisk na rozwój zaopatrzenia przetwórstwa i obrotu żywnością, które zatrudniają znacznie więcej ludzi niż rolnictwo. Poza rolniczze działy agrobiznesu rozwijają się szybciej niż rolnictwo.
2. Agrobiznes w Polsce ma charakter tradycyjny:
- dominującą rolę zajmuje rolnictwo, które dysponuje ok. 2/3 potencjału produkcyjnego agrobiznesu, a wytwarza zaledwie ok. 40% produtku całej tej strefy
- udział poza rolniczyhc ogniw agrobiznesu a szczególnie przemysłu spożywczego w wytwarzanym produkcie jest relatywnie wyższy niż udział w zasobach produkcyjnych, ze względu na wyższą wydajność pracy i produkcyjność środków produkcji
- niska efektywnośc polskiego rolnictwa wynika z relatywnie niskiego poziomu rozwoju technicznego i połeczno - ekonomicznego, a w efekcie wpływa na nienowoczesność całego agrobiznesu
- udział gałęzi przemysłu obsługujących rolnictwo i przemysł spozywczy jest stosunkowo niski, lecz wykazuje tendencję wzrostową

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Typ pracy
Geografia Polski