profil

Wady i zalety rolnictwa współczesnego i ekologicznego

drukuj
satysfakcja 51 % 231 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

Rolnictwo jest jedną z najstarszych, a zarazem podstawowych dziedzin gospodarki. Jego głównym celem jest dostarczanie człowiekowi żywności do bezpośredniej konsumpcji lub po przetworzeniu w zakładach przemysły spożywczego; ponadto zajmuje się produkcją różnych surowców przemysłowych, po to, by zaspokoić inne (nieżywnościowe) potrzeby człowieka, takich jak na przykład: włókno roślinne i zwierzęce, skóry surowe, używki. Rolnictwo jest najbardziej uzależnioną od sił przyrody dziedziną gospodarki – człowiek może jedynie wpływać na przyrodę ożywioną, aby zwiększyć jej produktywność, ale nie ma nawet najmniejszego wpływu na temperaturę, opady, wiatry, czyli jednym słowem czynniki przyrody nieożywionej.

Wraz z rozwojem gospodarki zmieniła się rola rolnictwa w wytwarzaniu żywności. We wcześniejszych okresach była ona produkowana prawie całkowicie przez rolników; wkład innych działów gospodarki w formie dostarczanych narzędzi oraz w zakresie przetwarzania płodów rolnych, był niewielki. Na dzień dzisiejszy w krajach wysoko rozwiniętych wkład samego rolnika w wytwarzanie żywności wynosi od połowy do jednej piątej (zależnie od produktu) – reszta wartości finalnej produktu jest efektem innych działów; tak więc praca rolnika stała się tylko jednym z wielu ogniw kompleksu gospodarki żywnościowej. Rolnictwo bez przerwy się rozwija i unowocześnia dzięki stale rozszerzającemu się zespołowi dyscyplin nauk rolnych, takich jak:
• gleboznawstwo
• chemia rolna
• hodowla roślin
• uprawa roli i roślin
• fitopatologia
• hodowla i chów zwierząt
• weterynaria
• melioracje
• maszynoznawstwo rolne
• budownictwo wiejskie
• ekonomika
• organizacja przedsiębiorstw rolnych
• polityka agrarna
• socjologia wsi

Na skutek wyżej wspomnianego rozwoju nauki i techniki w rolnictwie zmieniło się praktycznie wszystko: od narzędzi, poprzez metody gospodarowania do odmian roślin uprawnych czy ras hodowanych zwierząt. Pierwszą „rewolucją” w dziedzinie rolnictwa było masowe wprowadzenie wysokoplennej odmiany zbóż – dzięki temu plony znacznie się zwiększyły. Dzisiaj kolejną „rewolucją” możemy nazwać upowszechnianie żywności genetycznie modyfikowanej. Te innowacje przyczyniły się do bardzo dużego wzrostu wydajności produkcji rolnej, a to pociąga za sobą odsunięcie groźby głodu od znacznej części populacji ludzi. Jednakże pomimo wielu korzyści, jakie przyniosło współczesne rolnictwo możemy dostrzec również jego negatywne strony. Stosowane nawozy sztuczne i środki ochrony roślin mają negatywny wpływ na środowisko, ponieważ przyczyniają się do zanieczyszczenia wód. Poza tym na skutek stosowania chemicznych środków owadobójczych są niszczone nie tylko szkodniki, ale także gatunki, które nie są szkodliwe z punktu widzenia gospodarki człowieka; kręgowce zmiennocieplne oraz ptaki owadożerne zostają pozbawione pożywienia. Nowoczesne rolnictwo przyczynia się do spadku różnorodności genetycznej uprawianych roślin i hodowanych zwierząt. Ponadto wpływa na zmiany społeczne na wsi – wzrasta bezrobocie.

Rolnictwo ekologiczne jest systemem gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Jest ono oparte na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, a nie na wytworach technologicznych. Podstawową zasadą rolnictwa ekologicznego jest odrzucenie w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Takie działania mają na celu przede wszystkim produkcję żywności wysokiej jakości, która będzie służyła zdrowiu człowieka (przy utrzymaniu lub podwyższaniu żyzności gleby). Ponadto istotą rolnictwa ekologicznego jest życie zgodnie z prawami przyrody, jak również aktywizacja biologiczna. Ma ono także pozytywny wpływ na rośliny, gdyż są one naturalnie chronione przed różnego rodzaju chorobami czy szkodnikami. Natomiast zwierzęta żyjące w gospodarstwie mają zapewnione optymalne warunki bytu. Atutami stosowania rolnictwa ekologicznego są bez wątpienia:
• wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii
• ograniczenie lub całkowita rezygnacja z chemizacji, czyli stosowanie tylko nawozów naturalnych i opryskiwanie upraw jedynie za pomocą wywarów z odpowiednich roślin
• ochrona gleby i wody
• wytwarzanie produktów najlepszej jakości
• dostosowanie mechanizacji do warunków środowiska
• dobra jakość przechowalnicza

Każdy medal ma jednak zawsze dwie strony, dlatego rolnictwo ekologiczne nie jest pozbawione wad. Jest to metoda bardziej pracochłonna, dlatego też produkowana przez takie gospodarstwa żywność jest droższa. Ponadto metody rolnictwa ekologicznego sprawdzają się małych powierzchniach – od kilku di kilkunastu hektarów; na większych obszarach staje się to po prostu nieopłacalne. Dodatkowo powinniśmy pamiętać o tym, że niektóre wyciągi roślinne stosowane do opryskiwania, potrafią być silniejszymi i bardziej niebezpiecznymi truciznami.


Załączniki:
Przydatna praca? Tak Nie
Komentarze (6) Brak komentarzy zobacz wszystkie
1.10.2011 (10:35)

A gdzie tu mowa o wadach ?

6.10.2009 (18:59)

@Ann1014 Ogólnie OKK alee pewien minus...

Troche za mało negatywnych skutków.;) A jest wiecej

2.3.2009 (18:48)

@Izulka587 trochę się spóźniłam,ale mi też pomógł:) Właśnie potrzebowałam takiego oto wypracowania:) Pozdrowionka:*

5.11.2008 (16:17)

@misiunia18 praca jest dobra nawet bardzo dobra

9.2.2008 (19:38)

@czupryna1412 wielkie dzieki!!! wspanialy tekst!

Typ pracy


Diamentowaa200 rozwiązanych zadań
Biologia 20 pkt wczoraj o 16:10

Zadania z biologii1. Wyjaśnij, dlaczego komórki człowieka są zróżnicowane pod względem budowy i funkcji, chociaż mają tę samą informację...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 15 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Kazek1211 rozwiązane zadanie
Biologia 255 pkt wczoraj o 12:56

opisz jeden gatunek: owadów, ryb, gadów, ptaków bud owe ich ciał, wymiary, środowiska życia odżywianie i zwyczaje daje 10 min i naj

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 192 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

kamilagwiazdka0 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt 30.10.2014 (17:58)

Jaka była teoria względności Einsteina ? Mam to na jutro !!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

patryst0 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt 30.10.2014 (14:13)

Warunki i urządzenia do przechowywania żywności, zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności. Metody i techniki sporządzania potraw i...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

gizordzik0 rozwiązanych zadań
Biologia 30 pkt 28.10.2014 (11:42)

Witam, potrzebuje rozwiązania zadań z załącznika.  Z góry dzięki.

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 23 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.