profil

Kwasy karboksylowe, Tłuszcze, Estry

poleca 85% 244 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Kwasy Karboksylowe to związki organiczne, których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej .Moga zawierac jedna grupe karboksylowa (monokarboksylowe) lub wiecej grup karboksylowych (polikarboksylowe).
Szereg homologiczny: Kw. Metanowy (mrówkowy) H-COOH, Etanowy (octowy) CH3-COOH, Propanowi(propionowy) CH3-CH2-COOH, Butanowy(masłowy) CH3-CH2-CH2-COOH, Pentanowi(walerianowy) CH3-CH2-CH2-CH2-COOH. Otrzymywanie kwasów: (Octowego) CH3-CH2-OH +O2 -> CH3-COOH + H2O.(produkty:etanol+tlen).
Wyższe kwasy karboksylowe: Kwas Palmitynowy(heksadekanowy) C15H31COOH, kw. Stearynowy(oktadekanowy) C17H35COOH, kw.Oleinowy(oktadek-9-enowy) C17H33COOH.

Estry powstaja w polaczeniu kwasow karboksylowych i alkoholi. Reakcja ta przebiega w obecności katalizatora kwasu siarkowego VI.
Przykładowe nazwy Estrow:Mrówczan etylu ,CH3-C=O-O-C4H9 Octan butanu.
Estry ulegaja Hydrolizie: Kwasowej (produkty: Octan etylu+Woda) CH3COOC2H5 + H2O -> CH3-COOH + C2H5OH, Zasadowej CH3COOC2H5 + NaOH -> CH3-COONa + C2H5OH.

Tłuszcze pod względem chemicznym SA estrami gliceryny i kwasow karboksylowych najczęściej o dlugich łańcuchach weglowych. Gliceryna.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie