profil

Witaminy

drukuj
satysfakcja 70 % 10 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Opinie

A

Źródła pokarmowe: Jaja, wątroba, tran, produkty mleczne oraz, jako prowitamina karoten, marchew i pomidory

Rola w organizmie: Odpowiada za prawidłowe widzenie o zmroku i prawidłowy stan naskórka. Dzieci z niedoborem witaminy A rosną nieprawidłowo

Awitaminoza: "Kurza ślepota" (niedowidzenie o zmierzchu), zmiany skórne

Hiperwitaminoza: Zmiany skórne

D

Źródła pokarmowe: Tran, wątroba, masło, jaja, mleko

Rola w organizmie: Wchłanianie wapnia, metabolizm tkanki kostnej

Awitaminoza: Krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych

Hiperwitaminoza: Demineralizacja kości, złamania kości, nudności i inne objawy ogólne

E

Źródła pokarmowe: Oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy), migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa

Rola w organizmie: Główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca

Awitaminoza: Rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Hiperwitaminoza: Zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia

K

Źródła pokarmowe: Jarzyny, wątroba, olej sojowy

Rola w organizmie: Krzepnięcie krwi

Awitaminoza: Krwawienia - tzw. skazy krwotoczne

Hiperwitaminoza:

B1

Źródła pokarmowe: Mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce strączkowe, chleb razowy, mleko

Rola w organizmie: Prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów

Awitaminoza: Beri-beri, zapalenie wielonerwowe

Hiperwitaminoza:


B2

Źródła pokarmowe: Drożdże, mleko, jaja, jarzyny

Rola w organizmie: Przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce

Awitaminoza: Zmiany skórne (łojotok, zajady), zmiany w obrębie rogówki, światłowstręt

Hiperwitaminoza:
B6

Źródła pokarmowe: Jarzyny, mięso, wątroba

Rola w organizmie: Przemiany aminokwasów, procesy krwiotwórcze

Awitaminoza: Zmiany w szpiku kostnym

Hiperwitaminoza:
B12

Źródła pokarmowe: Wątroba, mięso, jarzyny, mleko

Rola w organizmie: Procesy krwiotwórcze

Awitaminoza: Niedokrwistość

Hiperwitaminoza:
PP

Źródła pokarmowe: Wątroba, mięso, drożdże

Rola w organizmie: Utlenianie biologiczne

Awitaminoza: Pelagra

Hiperwitaminoza:
C

Źródła pokarmowe: Owoce cytrusowe, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, zielona papryka

Rola w organizmie: Prawidłowy stan tkanki łącznej, poprawia odporność i przyspiesza okres gojenia ran

Awitaminoza: Gnilec (szkorbut)

Hiperwitaminoza:
H

Źródła pokarmowe: Wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory

Rola w organizmie: Uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaganiu funkcji tarczycy, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi).

Awitaminoza: Objawami niedoboru biotyny są zmiany skórne (wysypki, stany zapalne), a także wypadanie włosów i podwyższony poziom cholesterolu oraz zmiany zapalne jelit. Ze względu na to, że biotyna może być syntezyzowana przez florę bakteryjną, do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy (np. szerokospektralna antybiotykoterapia).

Hiperwitaminoza:


Przydatna praca? Tak Nie
Wersja ściąga: witaminy.doc
Komentarze (4) Brak komentarzy zobacz wszystkie
12.12.2007 (19:13)

@bajbus12 no nawet nawet ale nie to co ma byc mimo to na 5

5.5.2007 (13:45)

@iza787 super tekst ale chyba brakuje witaminy P?? ale mimo to 6

4.2.2007 (14:36)

niezły!!!

3.12.2006 (19:35)

@bulbi2010 bajer

Typ pracy


Diamentowaa200 rozwiązanych zadań
Biologia 20 pkt wczoraj o 16:10

Zadania z biologii1. Wyjaśnij, dlaczego komórki człowieka są zróżnicowane pod względem budowy i funkcji, chociaż mają tę samą informację...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 15 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Kazek1211 rozwiązane zadanie
Biologia 255 pkt wczoraj o 12:56

opisz jeden gatunek: owadów, ryb, gadów, ptaków bud owe ich ciał, wymiary, środowiska życia odżywianie i zwyczaje daje 10 min i naj

Rozwiązań 1 z 2
punktów za rozwiązanie do 192 rozwiązań 1 z 2
Rozwiązuj

kamilagwiazdka0 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt 30.10.2014 (17:58)

Jaka była teoria względności Einsteina ? Mam to na jutro !!!

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

patryst0 rozwiązanych zadań
Biologia 10 pkt 30.10.2014 (14:13)

Warunki i urządzenia do przechowywania żywności, zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności. Metody i techniki sporządzania potraw i...

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 8 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

gizordzik0 rozwiązanych zadań
Biologia 30 pkt 28.10.2014 (11:42)

Witam, potrzebuje rozwiązania zadań z załącznika.  Z góry dzięki.

Rozwiązań 0 z 2
punktów za rozwiązanie do 23 rozwiązań 0 z 2
Rozwiązuj

Masz problem z zadaniem?

Tu znajdziesz pomoc!
Wyjaśnimy Ci krok po kroku jak
rozwiązać zadanie.

Zaloguj się lub załóż konto

Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Serwis stosuje pliki cookies w celu świadczenia usług. Więcej szczegółów w polityce prywatności.